Seat: Το διαμάντι λάμπει και πάλι

Μόλις προχτές βρεθήκαμε στην Ισπανία, στην πόλη της Seat στη Βαρκελώνη, όπου και δοκιμάσαμε την SportCoupe έκδοση του νέου Leon (η δοκιμή προσεχώς). Επι προσωπικού, είχα αρκετά χρόνια να βρεθώ σε κάποια παρουσίαση της Seat. Η τελευταία αποστολή δοκιμής σε αυτοκίνητο της Seat που είχα κάνει ήταν στην Ιμπιθα oπου είχε παρουσιαστεί το προ facelift Ibiza
το 2008.

Τότε λοιπόν είχα διαπιστώσει πως η Seat ήταν μία αυτοκινητοβιομηχανία που ψαχνόταν να βρει τον ρόλο της μέσα στον απαιτητικό όμιλο της VW, μια εταιρεία αδικημένη, κατά τη γνώμη μου, από το γερμανικό γκρουπ, σε ό,τι αφορά κυρίως την τεχνολογία που έδινε στις μάρκες του ομίλου. Κι ενώ έβλεπες τους TSi κινητήρες να τοποθετούνται σε Skoda, VW και Audi, στα περισσότερα μοντέλα της Seat -και κυρίως στα πιο εμπορικά- τοποθετήθηκε αυτή η τεχνολογία πολύ αργότερα από το λανσάρισμά τους. Για παράδειγμα, το δεύτερης γενιάς -προηγούμενο- Leon είδε μικρό TSi κινητήρα στα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του και το Ibiza του 2008 ενάμιση χρόνο μετά το λανσάρισμά του. Βέβαια οι Γερμανοί έδιναν στη Seat τα νέα πλαίσια που κατασκεύαζαν. Αυτό, όμως, γινόταν καθαρά για λόγους οικονομίας.

Ηταν εμφανές λοιπόν ότι οι Γερμανοί κάτι φοβόντουσαν, ή -αν θέλετε- δεν είχαν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν με τη Seat. Ηταν δεδομένο ότι δεν ήθελαν να τη δυναμώσουν γιατί απλώς δεν ήξεραν τι θα κάνουν με αυτή. Και οι Γερμανοί γνώριζαν καλά ότι αν πάντρευαν την τεχνολογία τους με το ισπανικό ταμπεραμέντο των ανθρώπων της Seat, το αποτέλεσμα θα ήταν εκρηκτικό, οπότε και ο κίνδυνος κανιβαλισμού με τα μοντέλα της VW ήταν κάτι περισσότερο από ορατός. Το αποτέλεσμα ήταν η Seat να δείχνει ένα χρονικό διάστημα το... αποπαίδι του ομίλου, για το οποίο υπήρχαν σκέψεις ακόμα και να δοθεί προς... υιοθεσία. Σημειώστε, όμως, ότι παρ’ όλο το πάγωμα που είχαν κάνει οι Γερμανοί στη Seat, οι άνθρωπο της τελευταίας χειρίστηκαν με μαεστρία αυτή την περίοδο ώστε να μην δημιουργήσουν κανένα ψεγάδι στη φήμη της εταιρείας και κατ’ επέκταση παραπονεμένους τους πελάτες τους.
Ολα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και πλέον οι Γερμανοί αποφάσισαν να δουν τη... λάμψη της Seat. Παρά τα όποια ενοχικά συναισθήματα (κάτι σαν κεράτωμα) του γκρουπ απέναντι στην VW, αποφάσισαν να αποδεχτούν ότι η Seat θα μπορούσε να καλύψει το εμπορικό κενό που αφήνουν οι υψηλές τιμές πώλησης των αυτοκινήτων της VW και της Audi και οι ιδιαίτερα χαμηλές της Skoda.

Ετσι, αφού το μελέτησαν διεξοδικά πάτησαν γκάζι, αύξησαν κατά 100 εκατ. ευρώ το μπάτζετ για την έρευνα και την εξέλιξη της Seat και τοποθέτησαν τα τεχνολογικά τους καλούδια (TSi κινητήρες, DSG κιβώτια κ.λπ.) από την αρχή της εμπορικής καριέρας των ισπανογερμανικών μοντέλων.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και το βλέπουμε τόσο στο νέο Ibiza όσο και στο νέο Mii (δίδυμο αδελφάκι των UP και Citigo). Ωστόσο, ακόμα περισσότερο το βλέπουμε στο νέο Leon. Αυτό το αυτοκίνητο είναι αποτέλεσμα της μίξης του ισπανικού ταμπεραμέντου και της γερμανικής αυτοκινητικής τεχνολογίας, ένα μοντέλο που σε πολλούς τομείς υπερέχει από το εμπορικό διαμάντι της VW, το Golf (και ας είναι περίπου 3.000 ευρώ ακριβότερο), κάτι που παραδέχονται ακόμα και Γερμανοί συνάδελφοι.

Το εν λόγω αυτοκίνητο δείχνει το μέλλον της Seat πιο ευοίωνο από ποτέ. Αυτό αποδείχτηκε και στις ευρωπαϊκές πωλήσεις του γερμανικού γκρουπ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, με τη Seat να είναι η μόνη μάρκα του ομίλου που σημείωσε άνοδο. Και αυτό παρά τη συνολική πτώση των ευρωπαϊκών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων κατά σχεδόν 10%.
Το καλύτερο, όμως, όλων των παραπάνω είναι ότι και οι Γερμανοί -επικεφαλής του γκρουπ- δείχνουν να απολαμβάνουν αυτή την... ανάσταση της Seat.
Keywords
Τυχαία Θέματα