Το προφίλ του Αντνάν Κασόγκι

Την κάτω βόλτα έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική ζωή του Αντνάν Κασόγκι, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που εκπροσωπείται από τον Γιάννη Βλάχο και θέλει να αποκτήσει την ΑΕΚ.

Μάλιστα, το ΒΗΜΑGAZINO είχε δημοσιεύσει στις 6 Δεκεμβρίου του 2009 ένα αφιέρωμα, το οποίο είχε πηγές από τους «Times» της Νέας Υόρκης και αναφερόταν στη ζωή του Σαουδάραβα επιχειρηματία, που φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας,

να θέλει την ΑΕΚ.

Το αφιέρωμα ανέφερε αναλυτικά:

«Σε ηλικία 74 ετών και με μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν από πέντε χρόνια, ο Αντνάν Κασόγκι δεν είναι παρά μια σκιά του παλαιού εαυτού του. Ο σαουδάραβας «μεσολαβητής» (για να το πούμε κομψά), ο οποίος βρισκόταν στο πρόσφατο παρελθόν πίσω από όλες τις μεγάλες συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων και για ένα διάστημα εθεωρείτο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει χάσει όλα τα μεγαλεία του παρελθόντος και μαζί τα τεράστια πλούτη που είχε αποκομίσει.

Φτωχός φυσικά δεν είναι, αλλά ο Μάικλ Σλάκμαν των «Νew Υork Τimes», που τον συνάντησε πρόσφατα στο Ριάντ, μάλλον απογοητεύτηκε από αυτό που είδε: Εναν άνθρωπο κουρασμένο και αδύναμο, ο οποίος προσπαθεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Σε αυτή την ηλικία, που άλλοι θα έπαιζαν με τα εγγόνια τους, ο Κασόγκι συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους: παρέχει συμβουλές και αντί για προμήθειες προτιμάει, όπως λέει ο ίδιος, να δέχεται «κίνητρα»!

Κάποτε είχε το δικό του αεροπλάνο- ένα DC-8- για να μετακινείται. Σήμερα ταξιδεύει με τις εμπορικές πτήσεις. Κάποτε είχε σπίτια σε όλες τις «σωστές» διευθύνσεις. Σήμερα διαμένει σε ένα μάλλον αδιάφορο σπίτι στη Ριάντ. Κάποτε το κότερό του- η περίφημη «Νabila»- ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος στον κόσμο. Σήμερα τον έχει ξεπεράσει ο Αμπράμοβιτς και σε αυτό. Κάποτε φώναζε τους «Queen» για να τραγουδήσουν στα πάρτι του. Σήμερα τον έχουν ξεχάσει σχεδόν όλοι.

Παρόλα αυτά ο Αντνάν Κασόγκι δεν το βάζει κάτω. «Δεν μετανιώνω για πράγματα που συμβαίνουν, καλά ή κακά» λέει στους «Νew Υork Τimes». «Τα αποδέχομαι σαν το πεπρωμένο μου. Αυτή είναι η νοοτροπία μου». Πιστός υποστηρικτής της άποψης ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πιστεύει ακόμη ότι το χρήμα κινεί τα πάντα και δεν ντρέπεται να παραδεχτεί ότι οι πλούσιοι- οι πιο πλούσιοι από αυτόν για να ακριβολογούμε- χρειάζονται ανθρώπους σαν τον Κασόγκι για να τους βοηθάει: να τους γνωρίζει ανθρώπους, να τους ανοίγει πόρτες, να προωθεί τα συμφέροντά τους. Με το αζημίωτο, φυσικά.

Αυτή είναι σήμερα η δουλειά του ανθρώπου που κάποτε έκλεινε τεράστιες συμφωνίες μεσολαβώντας ανάμεσα σε κυβερνήσεις και βιομηχανίες όπλων. «Οταν σου χτυπάει την πόρτα η ευκαιρία, πρέπει να είσαι σε θέση να τις ανοίξεις» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Σε μένα χτύπησε. Τι άλλο να πω;» Πράγματι, η ευκαιρία του χτύπησε πολλές φορές το κουδούνι. Και εκείνος ασμένως απάντησε. Ο Κασόγκι θα μείνει περισσότερο γνωστός- πέρα από την πολυέξοδη ζωή του και το προκλητικό lifestyle του- για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρα» στα τέλη της δε

Keywords
Τυχαία Θέματα