Τέτοιο σκάνδαλο, στη FIFA, δεν ξανάγινε!

Σάλος έχει ξεσπάσει στους «κόλπους» της FIFA και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, μετά το πόρισμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για δωροληψία κορυφαίων στελεχών της!

Συγκεκριμένα, το πόρισμα της εισαγγελίας της Ελβετίας ήταν πως ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε αλλά και ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας Ρικάρντο Τεσέιρα, εισέπραξαν υπέρογκα ποσά υπό τη μορφή μίζας από την ελβετική εταιρία μάρκετινγκ «ISL».

Ο Χαβελάνζε είχε στον

λογαριασμό του περισσότερα από 10 εκ. ευρώ, ενώ ο Τεσέιρα μόλις 1 εκ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δημοσιοποίησε το πόρισμα, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά, και φυσικά με αριθμούς, οι... ατασθαλείες πολλών στελεχών της!

Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1992 και 2000 μέσω Λίχτενσταϊν σε λογαριασμούς των δύο Βραζιλιάνων αγγίζουν τα 18.000.000 ευρώ, ενώ ο νυν Παραγουανός πρόεδρος της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Νίκολας Λέος, κατηγορείται πως έλαβε δύο πληρωμές από την «ISL» το 2000, συνολικού ύψους 106.000 ευρώ!

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση της «ISL» και οι μίζες αφορούν τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εμπορικές συμφωνίες.

Το Δεκέμβριο του 1997, ο Χαβελάνζ παραχώρησε τα εμπορικά δικαιώματα της FIFA στην «International Sports Media and Marketing» (ΙSL). Το Μάιο του 1998 πούλησε στην «ISL» τα αποκλειστικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δικαιώματα του Μουντιάλ του 2002 και αυτά του 2006. Η εταιρία κατέβαλε 107.000.000 ευρώ για τα εμπορικά δικαιώματα και 741.000.000 ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά ύστερα χρεοκόπησε!

Μάλιστα, ο νυν πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, μάλλον να γνώριζε το όλο παρασκήνιο, καθώς μπορεί να μην εμπλέκεται με τις δωροληψίες, ωστόσο φέρεται να είναι αυτόπτης μάρτυρας σε μία συγκεκριμένη συνδιαλλαγή του Χαβελάνζ!

«Το συμπέρασμα ότι η FIFA είχε γνώση των δωροδοκιών δεν αμφισβητείται», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα και πλέον οι δύο Βραζιλιάνοι, αλλά και τα ονόματα όσων βγουν στο μέλλον στη... φόρα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα