Περί wild card...

Μόνο αρνητικό δεν είναι το γεγονός ότι η wild card μπήκε στη μπασκετική μας ζωή. Ίσα- ίσα, που άργησε κιόλας να ενταχθεί αυτή η ιστορία καθώς θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Πιθανότατα να μην είχαν χαθεί τόσες ευκαιρίες για ομάδες που είχαν τη διάθεση αλλά έπεφταν πάνω σε "τοίχο".

To Μαρούσι έχει ήδη υποβιβαστεί και οι τελευταίες αγωνιστικές αποτελούν τυπική διαδικασία για μιά ομάδα που έγραψε ξεχωριστή ιστορία για 13 χρόνια στα "μεγάλα σαλόνια". Ο Πανελευσινιακός και ο Απόλλων Πατρών είναι ήδη έτοιμοι για τον προβιβασμό.
Για

την Ελευσίνα θα είναι η πρώτη φορά αλλά όσοι "ψάχτηκαν" για το τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη ομάδα μόνο θετικά μηνύματα έλαβαν: Συμμαζεμένο και νοικοκυρεμένο σωματείο που πρέπει βεβαίως να λύσει ένα σημαντικό ζήτημα (αυτό του γηπέδου) ενόψει της ιστορικής της παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία.


Για τον Απόλλωνα Πατρών δεν έχεις πολλά να πεις... Μόνο και μόνο το γεγονός ότι στο πρόσφατο ματς με τη Νέα Κηφισιά είχε περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα στο γήπεδο, σε μέρα τελικού κυπέλλου, τα λέει όλα. Η ιστορία του Απόλλωνα, το πιστό του κοινό, η μπασκετική αφοσίωση των ανθρώπων της ομάδας είναι στοιχεία που δεν μπορούν να μείνουν στην άκρη. Όσοι έχουμε "τρέλα" με το μπάσκετ ξέρουμε τι είναι ο Απόλλωνας, δεν τον μάθαμε στα χρόνια του... Ερέζ Μπίτμαν (ο Χριστός και η Παναγία...) ή του Ντάρκο Ρούσο.
Μόνο και μόνο που βλέπεις την ριγέ ασπρόμαυρη φανέλα που σε παραπέμπει 40 χρόνια πίσω, αντιλαμβάνεσαι πολλά για την ιστορία.
Απ' εκεί και πέρα, πρέπει να καλυφθεί η κενή θέση που έμεινε φέτος (ελέω απουσίας του Πανελληνίου) ενώ- ας μην κρυβόμαστε- υπάρχει κι ένα θέμα για το αν κάποια από τις υπάρχουσες ομάδες θα δηλώσει αδυναμία.
Η συνεργασία της ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ σ' αυτή την περίπτωση έδειξαν πόσα θετικά πράγματα μπορούν να γίνουν, όπως ακριβώς συνέβη με τη wild card. Υπάρχει βεβαίως προτεραιότητα για τις ομάδες που θα είναι στην 3η και στην 4η θέση της βαθμολογίας της Α2 αλλά και πάλι θα μπουν κριτήρια. Στο οποιοδήποτε κενό δε, ο ΕΣΑΚΕ θα έχει τη δυνατότητα της "πρόσκλησης" όποιας ομάδας μπορεί να διαθέτει τις προυποθέσεις για να παίξει στο "μεγάλο" πρωτάθλημα.


Είμαστε υπέρ της λογικής των ίσων ευκαιριών. Κάθε "νέα πρόταση" είναι καλοδεχούμενη. Εφόσον μιά ομάδα μπορεί να εγγυηθεί την σοβαρή της παρουσία στην Α1, είναι καλοδεχούμενη και για το λόγο αυτό μπήκαν τα κριτήρια (οικονομικά, γηπεδικά κατά κύριο λόγο).
Το θέμα όμως είναι να μην υπάρχουν απλώς τα κριτήρια αλλά να τηρούνται. Κι όταν λέμε "κριτήριο" δεν εννοούμε απαραιτήτως τον... περίφημο 6ο παίκτη, το λαό που κουβαλάει μιά ομάδα ή την ιστορία που την ακολουθεί. Είναι βασικό να μην υπάρχουν "αμαρτωλές" ομάδες, εκείνες δηλαδή που θα κουβαλήσουν χρέη, μιζέρια, ανευθυνότητα και ανικανότητα (αν θέλετε) στην Α1. Αν η ΑΕΚ για παράδειγμα είναι ικανή να διευθετήσει σοβαρά και όχι με λόγια και υποσχέσεις τα χρέη της, καλώς να επιστρέψει. Αν η ΑΕΚ (δεν έχω κάτι προσωπικό, απλώς πρόκειται για τεράστιο μέγεθος γι' αυτό και μένω εκεί

Keywords
Τυχαία Θέματα