Παράλογο!

Συναρπαστικό το πρώτο ντέρμπι του 2012, αλλά και άκρως... παράλογο όπως εξηγεί ο Σωτήρης Βετάκης.

Από την Κυριακή ως τα μέσα Μαίου, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πιθανότατα θα κληθούν επτά φορές (μίνιμουμ πέντε) να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και προχθές στο ΣΕΦ επιβεβαιώθηκε πως όλα τα συναπαντήματα τους θα είναι συναρπαστικά.


Για

40 λεπτά οι δύο ομάδες δικαίωσαν την άποψη ό,τι το ντέρμπι του ελληνικού μπάσκετ είναι μακράν το κορυφαίο της μπασκετικής Ευρώπης. Ξεχείλιζε από πάθος, είχε εκπληκτικές φάσεις, ήταν πλούσιο σε τακτική και είχε φινάλε που διαφημίζει το προϊόν.

Για περίπου 32 λεπτά ο Ολυμπιακός έκανε… παράσταση τίτλου και για ένα 8λεπτο ο Παναθηναϊκός έδειξε πως η… χιλιοτραγουδισμένη, καρδιά του πρωταθλητή είναι τόσο ισχυρή που δεν πρόκειται να λυγίσει ούτε εφέτος, ακόμη κι αν οι «ερυθρόλευκοι» διατηρήσουν το προβάδισμα τους και κατακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας.

Ωστόσο αυτό που συνέβη στο ΣΕΦ ήταν παράλογο! Όχι απόλυτα, αλλά σε μεγάλο βαθμό. Για την ακρίβεια τα στοιχεία πάνω στα οποία «πάτησαν» οι δύο ομάδες για να κάνουν όσα εκπληκτικά έκαναν, ήταν πέρα από τη λογική.

Από τη μία ο Ολυμπιακός, πήρε σκορ από δύο παίκτες που μέχρι πρόσφατα ήταν εκτός 12αδας (17 πόντους σημείωσαν οι Μάντζαρης-Κέσελ), ο ένας εκ των οποίων (Μάντζαρης) μαζί με τον φορμαρισμένο Γιώργο Πρίντεζη έβαλαν όλα τα «μεγάλα καλάθια» που κλήθηκαν να βάλουν. Κι από την άλλη ο Παναθηναϊκός μέσα σε 8 λεπτά σημείωσε 35 πόντους, ευστοχώντας σε έξι τρίποντα!

Είναι «μαγκιά» και των δύο, όμως δεν είναι ούτε σύνηθες, ούτε μπορεί να πιστέψει κανείς οτι είναι δυνατόν να επαναληφθεί στο σύντομο μέλλον. Θα είναι «θαύμα» έτσι και ο Μάντζαρης στον τελικό του κυπέλλου ή της Α1 έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός ρισκάρει όπως έπραξε την Κυριακή με τα σουτ του, όπως «θαύμα» θα είναι οι «πράσινοι» να σκοράρουν 35 πόντους σε ένα δεκάλεπτο, κάτι που για να γίνει μια αναγωγή σημαίνει πως αν είχαν ανάλογη παραγωγικότητα σε όλες τις περιόδους θα έφθανε το κοντέρ στους 140 πόντους(35χ4)!

Πέρα όμως από όλα αυτά, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι μια ομάδα που έχει αμέτρητη ενέργεια και με αυτή θα καταθέσει σε όλα τα ματς για να νικήσει τον Παναθηναϊκό και να φθάσει στον πολυπόθητο τίτλο. Ήταν άριστα προετοιμασμένος και προσάρμοσε όλη την άμυνα του στον Δημήτρη Διαμαντίδη κατά κύριο λόγο και ακολούθως στον Μάικ Μπατίστ. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης έκανε εκπληκτική δουλειά απέναντι στον αρχηγό του Παναθηναϊκού, καθώς δεν δίστασε να παλέψει μαζί του για κάθε κατοχή της μπάλας αλλά πιθαμής του παρκέ, είτε για να μην πάρει τη μπάλα ο Διαμαντίδης, είτε για να μην μπορεί να τη δώσει και να δημιουργήσει.

Η άμυνα του Μάντζαρη είναι και το μεγαλύτερο παράσημο του από τον αγώνα της Κυριακής και όχι οι 11π (με 3/4δ) που σημείωσε. Ο Διαμαντίδης, που δεν διανύει την καλύτερη περίοδο αγωνιστικά, βγήκε εκτός ρυθμού, ο Μπατίστ έχασε την «τροφοδοσία» και ο Παναθηναϊκός έχασε τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα θα μείνει στους 42 πόντους σε 32

Keywords
Τυχαία Θέματα