Όταν τα «αδύνατα» γίνονται δυνατά...

Σαν σήμερα, 16 Απριλίου του 2012, συμπληρώνονται 20 χρόνια από το μεγαλύτερο έπος που γράφτηκε ποτέ στην ιστορία των φάιναλ φορ.

Τότε, 16/4/1992, η Παρτιζάν έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη που έχει γίνει ποτέ καθώς επικράτησε 71-70 στον τελικό στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης, της Μπανταλόνα. Ήρωας της τελευταίας στιγμής ήταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με το εύστοχο τρίποντο που έγραψε το τελικό σκορ κι ενώ με «τρελό καλάθι» ο Γιοφρέσα είχε δώσει προβάδισμα (70-68) στη Μπανταλόνα στην προηγούμενη επίθεση.

Η Παρτιζάν δεν ήταν

το φαβορί σ' ένα φάιναλ φορ όπου συμμετείχαν ακόμα το Μιλάνο, η Μπανταλόνα (όλοι πόνταραν πάνω της) και η Εστουδιάντες. Μάλιστα με εξαίρεση τον ένα αγώνα των πλέι οφ, κόντρα στη Βίρτους, η Παρτιζάν δε χρησιμοποίησε το Βελιγράδι ως έδρα αλλά την ισπανική πόλη Φουένλαμπραδα λόγω του πολέμου που «κομμάτιαζε» τη Γιουγκοσλαβία. Μόνο στα πλέι οφ έπαιξε στη «Χάλα Πιονίρ» όπου και νίκησε 78-65 τη Βίρτους Μπολόνια κάνοντας το 1-0. Χρειαζόταν όμως μιά ακόμα νίκη, μέσα στη Μπολόνια (όπως ήταν το σύστημα τότε) στους δύο αγώνες που ακολουθούσαν για να πάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ. Έφτασε κοντά στο 2-0 αλλά η Βίρτους νίκησε 61-60 και ισοφάρισε σε 1-1. Κανείς δεν πόνταρε στα «παιδιά του πολέμου» στο τρίτο ματς στη Μπολόνια. Όμως με 23 πόντους του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, 15 πόντους του Ίβο Νάκιτς, 12 πόντους και 11 ριμπάουντ του Σλάβισα Κοπρίβιτσα η Παρτιζάν «πάγωσε» τους 6.500 οπαδούς της Βίρτους στο «Καζαλέκιο», νίκησε 69-65 και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Στον ημιτελικό θα έβρισκε απέναντί της το Μιλάνο του Μάικ Ντ' Αντόνι που τότε είχε λανσάρει την άμυνα «aquila» που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Με τον θηριώδη Ντάριλ Ντόκινς, με τον Αντονέλο Ρίβα, τον Τζόνι Ρότζερς (ναι,ο γνωστός) και με τον Ρικάρντο Πίτις, το Μιλάνο φάνταζε φαβορί. «Εμείς νικήσαμε δύο φορές το Μιλάνο στην κανονική περίοδο» θύμιζε στη συνέντευξη Τύπου ο «νεόκοπος» τότε προπονητής της Παρτιζάν, Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Οπότε, αν θεωρείτε φαβορί το Μιλάνο, καλά κάνετε», κατέληξε.

Ενα 24ωρο αργότερα δικαιώθηκε.Ο Ντάριλ Ντόκινς είχε 21 πόντους και 19 ριμπάουντ αλλά ο αμούστακος Ζέλικο Ρέμπρατσα (20 ετών τότε) τα... έβαλε στα ίσα μαζί του και η στατιστική του «baby gorilla» δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια όσο εντυπωσιακή κι αν είναι. Όμως οι 22 πόντοι του Τζόρτζεβιτς, οι 21 του Ντανίλοβιτς, οι 14 του Κοπρίβιτσα και οι 10 του Σίλομπαντ ήταν αρκετοί ώστε η Παρτιζάν να ρίξει στο καναβάτσο (82-75) το Μιλάνο.

Στον τελικό η Παρτιζάν θα αντιμετώπιζε το μεγάλο φαβορί, την Μπανταλόνα, των Βιγιακάμπα, Πρέσλι, Τόμπσον, Τόμας και Ράφα Γιοφρέσα... Από το ημίχρονο είχαν αρχίσει να φαίνονται τα μηνύματα, καθώς η Παρτιζάν προηγήθηκε 40-34. Η Μπανταλόνα που είχε κάνει επίδειξη δύναμης στον ημιτελικό (91-69 την Εστουδιάντες) είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα... Το τρόπαιο κρίθηκε στη φάση που αναφέραμε αρχικά. Το πανηγύρι στο «Αμπντί Ιπεκτσί» ήταν ανεπανάληπτο και ο Πρέ

Keywords
Τυχαία Θέματα