Ο Μπόλονι φιλοδοξεί χωρίς εργαλεία

Με την κανονική περίοδο να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν, νομίζω πως μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα γύρω από το πώς λειτουργεί η ομάδα και βέβαια γύρω από το τι χρειάζεται, με βάση πάντα τα όσα μπορούν να συμβούν και όχι αυτά που θα θέλαμε όλοι.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη 3η θέση και νομίζω πως αν δεν είχε παρουσιάζει αρκετές τάσεις αυτοκαταστροφής θα την είχε καπαρώσει. Πλέον, μάχεται με τις ίδιες πιθανότητες που έχουν Ατρόμητος και ΑΕΚ για ένα καλό πλασάρισμα στα πλέι

οφ.

Για τον ΠΑΟΚ είναι μία χρονιά ανώμαλη, κυρίως στον τρόπο που την έχει διαχειριστεί το τελευταίο τρίμηνο. Η παράδοση θέλει την ομάδα να έχει ελάχιστες απώλειες εντός και πολλές εκτός.

Αυτή τη στιγμή, τρέχει ένα σερί χωρίς να έχει δεχτεί γκολ στο πρωτάθλημα - αλλά και το Europa League - από τις 4 Δεκεμβρίου, όταν μετά το διπλό του Λονδίνου έφερε 2-2 μέσα στα Γιάννενα.

Από τότε πήγε δις στο ΟΑΚΑ, στο Γεντί Κουλέ, στη Ξάνθη, στο Καυτανζόγλειο και στο Φρίουλι και γκολ δε δέχτηκε.
Την ίδια στιγμή, στο ίδιο διάστημα, στους αγώνες της Τούμπας μετράει ούτε λίγο, ούτε πολύ, δεκατρία γκολ παθητικό. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και είναι ξεκάθαρο πως η ισορροπία που διαθέτει η ομάδα στα εκτός έδρας, δεν υπάρχει στη Τούμπα.

Κάποιος θα πει πως ο ΠΑΟΚ εκτός κλείνεται πολύ, αλλά η αλήθεια είναι πως αν εξαιρεθεί η Ξάνθη, στους άλλους αγώνες έχει πετύχει από δύο γκολ και σίγουρα δεν είναι παιχνίδια που τα κλέβει. Δεν είναι διπλά Σάντος για την ακρίβεια.

Νομίζω πως σε πρώτη φάση, ο ΠΑΟΚ έχει παίκτες που παίζουν καλύτερα στους χώρους και χαφ τα οποία ναι μεν δεν έχουν αθλητικά προσόντα, αλλά έχουν γρήγορη σκέψη.
Αν πάρουμε τους έξι παίκτες που αποτελούν συνήθως τις επιλογές του Μπόλονι για την ενδεκάδα, μπορεί να κατανοήσει εύκολα κανείς γιατί ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος εκτός έδρας.

Πρώτα απ’ όλα, οι Γκαρσία, Λάζαρ, Φωτάκης, στα εντός έδρας παιχνίδια δεν μπορούν να ανταποκριθούν τόσο, γιατί η πίεση ανεβαίνει πιο ψηλά και οι αποστάσεις που δημιουργούνται δεν μπορούν να καλυφθούν από τα αθλητικά τους προσόντα. Η ομάδα είναι πιο απλωμένη και ο αντίπαλος μπορεί να βρει πιο εύκολα χώρους για να δράσει.

Ο Φωτάκης έχει ρόλο μαραθωνοδρόμου στα εντός έδρας, τρέχοντας σαν τον πρωταγωνιστή του «Και οι Θεοί τρελάθηκαν», όταν αυτός βρήκε το μπουκάλι της Κόκα Κόλα.

Ναι, ο Μπόλονι έχει διάθεση να δημιουργήσει έναν πολύ πιο επιθετικό ΠΑΟΚ, αλλά δεν γίναμε ξαφνικά Μπαρτσελόνα να πιάνουν οι δύο στόπερ τις γραμμές, τα μπακ μας να έχουν γίνει εξτρέμ και μόλις πουληθεί η μπάλα στο κέντρο να κάνουμε τον σταυρό μας. Στα εντός έδρας δεν υπάρχει σίγουρα ισορροπία και το βασικό στοιχείο που απουσιάζει από την ομάδα είναι τα πολλά τρεξίματα. Η απώλεια του Βιτόλο είναι ξεκάθαρη, ακόμη και του Αρίας, ενώ ο Λάζαρ που τρέχει και αυτός αρκετά, χάνει πολλές δυνάμεις, κάνοντας περιττές ενέργειες και ξοδεύοντας ανούσια την ενέργειά του.

Στα εκτός έδρας οι γραμμές είναι πιο κοντά, οι βοήθειες που δίνουν οι εξτρέμ στους χαφ καλύτερες, τα μέτρα που παίρνει η ομάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα