Να σταματήσουν τις κλωτσιές για να δούμε μπάλα

Απορώ με μερικές ομάδες που όταν δεν κερδίζουν, ασχολούνται με τη διαιτησία. Όλοι έχουμε αυτό το κουσούρι πριν από τα παιχνίδια, αλλά όταν αυτά ολοκληρωθούν και δεν έχεις αλλάξει μία πάσα, τι να πεις; Ότι σου φταίει ο διαιτητής;

Στην Ελλάδα κανένας δεν κρίνει τον διαιτητή, βάσει της φιλοσοφίας των σφυριγμάτων του σε ένα παιχνίδι. Το πάει το γράμμα βάσει κανονισμού. Δεν υπολογίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που παίζεται μία αναμέτρηση, το τι συμβαίνει εκείνη την ώρα στο γήπεδο, ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας της αναμέτρησης.

Κακά

τα ψέματα, οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν ευνοούν μία σταθερή πολιτική σφυριγμάτων. Οι διαιτητές προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από κάθε αναμέτρηση.

Επίσης, ο κάθε ποδοσφαιριστής βγάζει την αύρα του στους διαιτητές. Υπάρχουν παίκτες παρεξηγημένοι, υπάρχουν καλά παιδιά που τους συμπεριφέρονται όμορφα, υπάρχουν οι νευρικοί, υπάρχουν οι υποτακτικοί. Η σχέση διαιτητών - παικτών χτίζεται και σε βάθος χρόνου φαίνεται.

Ο Κατσουράνης για παράδειγμα, ήταν για δεύτερη κίτρινη με τον Εργοτέλη, αλλά είναι ο Κατσουράνης. Έχει μία συμπεριφορά άψογη μέσα στο χρόνο, είναι καλό παιδί και φαίνεται, είναι μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα μέσα στα ελληνικά γήπεδα. Δεν γλιτώνει την κάρτα επειδή είναι παίκτης του Παναθηναϊκού. Τι γλιτώνει γιατί είναι οκ τύπος.

Ο Γκαρσία θα τη φάει τη κάρτα γιατί είναι παρεξηγημένος. Η ρετσινιά του έμεινε από τη πρώτη του χρονιά, παρότι η επόμενη κόκκινη που δέχτηκε ήταν δύο χρόνια μετά. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ο Έλληνας διαιτητής την κουλτούρα του. Το πώς αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο. Δεν τον ζει για να ξέρει και αυτομάτως τον παρεξηγεί.

Παίκτης συνεπής με την κάρτα, είναι ο Γιάκομπ. Τον έμαθαν. Παίζει συνεχώς με τους αγκώνες και όχι γιατί είναι ατσούμπαλος. Έτσι έχει μάθει να παίζει και προφανώς ένας από τους λόγους που η καριέρα του είναι μέτρια είναι ο συγκεκριμένος. Αυτή η θολούρα που τον πιάνει στα παιχνίδια είναι καταλυτική για το επαγγελματικό του βάρος. Το αστείο είναι πως στο προηγούμενο παιχνίδι δε δέχτηκε κάρτα, αλλά πλήρωσε αυτό του το προφίλ στη φάση του Μαλεζά. Δεν μπορεί ο Γιάκομπ να κερδίσει πέναλτι. Ο διαιτητής γνωρίζει πως και να κρατήθηκε ή έχει κρατήσει και αυτός ή πέφτει για να πάρει το πέναλτι. Και στη συγκεκριμένη φάση πέφτει προς τα πίσω.

Υπάρχουν και οι παίκτες που …συναποφασίζουν με τους διαιτητές. Ο Λυμπερόπουλος για παράδειγμα είναι όλο στους διαλόγους μαζί τους. Ο Καλαματιανός τον έχει τον πρόλογο. Φάνηκε άλλωστε και από τον τρόπο που άδειασε χθες τον Αδαμίδη. Με το μπλα - μπλα τους ψήνει, παίρνει τέσσερα - πέντε σφυρίγματα στο παιχνίδι. Κυρίως όσο μεγαλώνει, αυξάνεται και ο τρόπος που παίζει με το μυαλό του. Και ο διαιτητής άνθρωπος είναι, λυγίζει.

Διακρίνω μία διάθεση των διαιτητών να παίξουν πιο σοβαρά. Στον ΠΑΟΚ παράπονα έχουν δικαιολογημένα από την αρχή της σεζόν μόνο με τον Στυλιάρα στη Κρήτη. Οι τρεις χαμένοι βαθμοί εκεί είναι έργο του.

Με τον Κουκουλάκη στο Καραϊσκάκη μπορεί να μιλήσει

Keywords
Τυχαία Θέματα