Μαυρομάτης: «Αισιοδοξία για τη νέα χρονιά»

16:16 1/1/2012 - Πηγή: OnSports

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, μιλάει στο Onsports για τα θέματα που απασχόλησαν το ελληνικό βόλεϊ το 2011.

Σε μία δύσκολη –οικονομικά και όχι μόνο- χρονιά για το ελληνικό βόλεϊ, ο Αχιλλέας Μαυρομάτης επιχειρεί στο Onsports απολογισμό της θητείας του, ενώ μιλάει για τα ζητήματα που απασχόλησαν την Ομοσπονδία και το ελληνικό βόλεϊ τη χρονιά που πέρασε.

Κάντε

μας έναν μίνι απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας σας.

Αισίως συμπληρώνουμε 17 μήνες στη διοίκηση της ΕΟΠΕ και νομίζω ότι παρά το ότι οι εξωτερικές συνθήκες, τόσο δηλαδή η γενική οικονομική κρίση όσο και το πρόβλημα των ολυμπιακών έργων, δεν μπορούσαν να προβλεφθούν σε όλη τη διάστασή τους, υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμά μας.
Βασικό ήταν το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της ΕΟΠΕ. Παραλάβαμε χρέη. Το λογικό είναι να αυξήσεις τα έσοδα, να μειώσεις τα έξοδα και να ρυθμίσεις τα χρέη. Αύξηση εσόδων δεν υπάρχει ακόμα λόγω κρίσης, στη μείωση δαπανών ωστόσο έχουμε κάνει θεαματικά βήματα, καθώς μιλάμε για μείωση πάνω από 50% σε σχέση με το 2009, ενώ στον τομέα της ρύθμισης χρεών μεγάλες οφειλές έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί, αν και υπάρχουν ακόμα αρκετές υποχρεώσεις.

Η μείωση των δαπανών είχε συνέπειες στις διοργανώσεις;

Όταν αποφασίζαμε αναδιάρθρωση των κατηγοριών και κατάργηση της Β΄ Εθνικής ξέραμε ότι δεν ήταν ό,τι καλύτερο για το άθλημα, ήταν όμως απαραίτητη θυσία. Στο μπάσκετ μετά από 6 μήνες έκαναν την ίδια σκέψη, εμείς το προβλέψαμε πιο γρήγορα. Οι ομάδες δεν παίρνουν επιχορήγηση και δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση των τμημάτων τους. Κάναμε αλλαγές στα έξοδα μετακίνησης και σε θέματα διαιτησίας, όπου υπήρξε ένταση, τόσο όμως οι διαιτητές όσο και τα σωματεία, τα οποία ευχαριστώ ιδιαίτερα, έδειξαν κατανόηση, αντιλαμβανόμενα ότι η ΕΟΠΕ δεν μπορεί να καταβάλει ό,τι στο παρελθόν. Τα σωματεία ανέλαβαν κάποια έξοδα και οι διαιτητές δέχτηκαν μία μείωση στα χρήματα που έπαιρναν. Κοιτώντας το μέλλον και προσπαθώντας να επιβιώσουμε, οι θυσίες είναι απαραίτητες.

«Δε θα χρειαστούν θυσίες τη νέα χρονιά»

Θα γίνουν κι άλλες θυσίες τη νέα χρονιά;

Είμαι αισιόδοξος. Αν για ένα πράγμα μπορούμε να νιώθουμε ικανοποίηση είναι ότι αντιληφθήκαμε το μέγεθος της κρίσης γρήγορα και υπήρξε λήψη γρήγορων αποφάσεων και μέτρων οπότε από εδώ και στο εξής, εφόσον η εικόνα που έχουμε από την Πολιτεία σχετικά με οικονομικά των ομοσπονδιών για το 2012 επιβεβαιωθεί, δε θα χρειαστεί να γίνουν άλλες θυσίες.

Πώς συμβαδίζουν αυτές οι θυσίες με την προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος;

Μπορούν να συμβαδίσουν αν η ανάπτυξη γίνει με συγκεκριμένα βήματα και τα ποσά που επενδύονται να φέρουν αποτέλεσμα. Η ανάπτυξη στοχεύει σε δύο άξονες. Πρώτα στην περιφέρεια, την οποία υπηρετήσαμε στην ΕΟΠΕ με συνέπεια για 1,5 χρόνο με διοργανώσεις σε Σάμο, Ορεστιάδα, Τρίκαλα, Πύργο, Χανιά, Ξάνθη. Η συνεργασία των τοπικών φορέων από περιοχή σε περιοχή ποικίλει, αλλά με δεδομένο ότι το 2011 ήταν δύσκολη χρονιά και για την τοπική αυτοδιοίκηση

Keywords
Τυχαία Θέματα