Λονδίνο 2012: Ελληνικές… πενιές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

«Τα παιδιά του Πειραιά», ο «Ζορμπάς», το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» και άλλα δημοφιλή λαϊκά τραγούδια και οργανικοί σκοποί, θα ακουστούν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, όπου το μπουζούκι και η ελληνική λαϊκή μουσική μας θα έχουν την τιμητική τους.

Η αρχή θα γίνει το Σάββατο, 23 Ιουνίου, στην εναρκτήρια παρέλαση του «Ενός μήνα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012» (One

Month Counting to London Olympics 2012). Άξιος «πρεσβευτής» στην μοναδική αυτή περίπτωση, ο μουσικοδιδάσκαλος και συνθέτης, Γιάννης Πολυκανδριώτης και η Σχολή «Νέα Γενιά της Διασποράς», που έχει δημιουργήσει ο ίδιος στη Βρετανική πρωτεύουσα. Στην προ-Ολυμπιακή πρόβα, που έγινε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, την περασμένη Κυριακή, οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα σχολεία της ελληνικής και ελληνοκυπριακής παροικίας του Λονδίνου, που απαρτίζουν την ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους, έδωσε τον καλύτερο εαυτό της.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος και υπερήφανος για το γεγονός, ότι η γνήσια ελληνική μουσική, που συνεχίζω να υπηρετώ με συνέπεια και στη διασπορά, ακλουθώντας την παράδοση του πατέρα μου, θα έχει ξεχωριστή θέση στη μεγάλη παγκόσμια γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, που ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα», επισημαίνει ο Γιάννης Πολυκανδιρώτης στο ΑΜΠΕ, από το Λονδίνο, όπου ζει μόνιμα από το 1996. Και συνεχίζει: «Αυτή είναι άλλη μία δικαίωση του αγώνα που δίνω για την προβολή της Ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα της Βρετανίας και αυτός ήταν ο σκοπός μου, όταν δημιούργησα τη Σχολή, το 2002, που λειτουργεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, έχοντας τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Η Σχολή θεωρείται και είναι σπουδαία και για ένα ακόμη λόγο-η μουσική κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, που ειδικότερα στις μέρες μας κινδυνεύει να χαθεί».

Το θέαμα του Σαββάτου, αναμένεται μοναδικό. Τα πενήντα παιδιά, ανάμεσά τους και ο δέκα τετράχρονος γιός του Γιάννη Πολυκανδιρώτη, Νίκος, με τα μπουζούκια ανά χείρας, και με επικεφαλής τον δάσκαλό τους, αρχοντορεμπέτη, και τον αδελφό του, Σπύρο, που έχει μεταβεί από την Ελλάδα στο Λονδίνο ειδικά για αυτό το σκοπό, θα διανύσουν μία διαδρομή περίπου σαράντα λεπτών, με αφετηρία το Wicks Car Park, απ΄όπου θα ξεκινήσουν περίπου στις 10:20, τοπική ώρα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδείξουμε, για άλλη μια φορά, ότι η «φλόγα» των καλών λαϊκών τραγουδιών μας αγγίζει τους Άγγλους συμπολίτες μας και τους αμέτρητους ξένους επισκέπτες της Ολυμπιάδας. Θα παίξουμε "Τα Παιδιά του Πειραιά", το "Ζορμπά", τo "Bράχο βράχο τον καημό μου", και άλλα γνωστά ελληνικά τραγούδια, αλλά και ζεϊμπέκικα και χασάπικα, τα οποία θα ερμηνεύσουν τα παιδιά του 14μελούς χορευτικού συγκροτήματος, που απαρτίζουν παιδιά από τα ελληνικά παροικιακά σχολεία του Λονδίνου. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η κύρια εμφάνιση της Σχολής μας».

Εκτός από την εκδήλωση του Σαββάτου, στο One Month Counting to London Olympics 2012, η «Νέα Γενιά της Διασποράς» θα εμφανιστεί και

Keywords
Τυχαία Θέματα