Ήρωες που έγιναν «προδότες» (photos)

Γνώρισαν την απόλυτη αποθέωση, αλλά και την απόλυτη απαξίωση, αγαπήθηκαν, αλλά και μισήθηκαν, μία τους απόφαση ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει έναν ολόκληρο λαό, να προκαλέσει αναστάτωση και να απασχολήσει την ποδοσφαιρική Ελλάδα για μέρες, ακόμη και για μήνες, σε πολλές περιπτώσεις να συζητιούνται ακόμη και σήμερα. Χαρακτηρίστηκαν ως προδότες, αλλά μάλλον είναι επαγγελματίες οι παίκτες των δύο «αιώνιων» που έκαναν το... λάθος να φορέσουν και τις δύο φανέλες.

Από το μακρινό 1927 μέχρι το κοντινό 2009, από τον Λεωνίδα Καλογερόπουλο

μέχρι τον Σεμπάστιαν Λέτο. Συνολικά 19 ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη φανέλα και των δύο «μισητών» αντιπάλων, με τους 14 από αυτούς να πραγματοποιούν απευθείας το δρομολόγιο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ή το αντίστροφο.

Η αρχή στις «αιώνιες» μετακινήσεις έγινε το 1927, με... πρώτο χαμένο τον Παναθηναϊκό και πρώτο... κερδισμένο τον Ολυμπιακό, καθώς ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος έβγαλε την πράσινη φανέλα και υπερασπίστηκε την «ερυθρόλευκη» εστία για μια χρονιά.

Χρειάστηκε να περάσουν 31 χρόνια για να σημειωθεί η δεύτερη μετακίνηση, με τον Κώστα Παπάζογλου να αφήνει το 1958 τον Παναθηναϊκό και να καταλήγει στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, η μοίρα τον έγραψε στην «ερυθρόλευκη» ιστορία ως τον παίκτη που πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του Πειραιά στην Ευρώπη απέναντι στη Μίλαν (2-2).

Το 1976 σημειώθηκε η τρίτη μετακίνηση και πάλι ήταν από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Ο Χάρης Γραμμός, ο οποίος είχε φτάσει με τους «πράσινους» μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, πήγε στους «ερυθρόλευκους» το 1976 χωρίς όμως να έχει ανάλογη απόδοση.

Μέχρι το 1978 οι μετακινήσεις ήταν μονόπλευρες, ωστόσο εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός έδωσε την απάντησή του και μάλιστα αποδείχθηκε... φαρμακερή. Ακόμη μέχρι και σήμερα συζητιέται η μεταπήδηση του Γιώργου Δεληκάρη από τον Ολυμπιακό στο «τριφύλλι», με τα ακριβή αίτια εκείνης της απόφασης να μην θέλει να τα πει ξεκάθαρα ούτε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Το μόνο σίγουρο ήταν η κόντρα που είχε με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και τον ανάγκασε να αποχωρήσει, κάνοντας χρήση της 8ετίας. Ο Δεληκάρης, που αγαπήθηκε όσο λίγοι στον Ολυμπιακό, επέστρεψε ως αντίπαλος στο «Καραϊσκάκη» τον Μάιο του 1979 και όπως είχε πει τότε: «Αν σας αποκάλυπτα όλες τις βρισιές των φιλάθλων και των αντιπάλων μου, θα κοκκίνιζαν ακόμη και οι πέτρες».

Την ίδια χρονιά, ως απάντηση στην... αρπαγή του Δεληκάρη, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Αντώνη Αντωνιάδη. Ωστόσο, το πέρασμά του ήταν σύντομο και χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα ο «Ψηλός» να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1981, ο Ολυμπιακός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στο πρεστίζ του και ο Παναθηναϊκός σημείωσε μια ή μάλλον δύο μεγάλες νίκες εκτός γηπέδου. Ο Γιάννης Κυράστας, ο οποίος ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα, μεταπήδησε στον «αιώνιο» αντίπαλο, ωστόσο δεν ήταν μόνος του, καθώς τον ακολούθησε και ο Μάικ Γαλάκος. Και αν τον τελευταίο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τον συγχώρεσαν, δεν έγινε το ίδιο και με τον Κυ

Keywords
Τυχαία Θέματα