Ενόργανη: Ποια εθνική εφήβων...

Η χρυσή δεκαετία της ελληνικής ενόργανης γυναστικής 2002 – 2012, έφερε ολυμπιακά μετάλλια, παγκόσμιους τίτλους και ευρωπαϊκούς, τώρα όμως…

Τώρα έρχεται μαζί με την εποχή των οικονομικά ισχνών αγελάδων και η αγωνιστική… δυστοκία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 προκρίθηκε απευθείας με παγκόσμιο τίτλο ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο και μέσω προλυμπιακού ο έμπειρος σε ολυμπιακές διοργανώσεις Βλάσης Μάρας.

Ευτυχώς, μετά δεν είναι το χάος… Αλλά ένας

παγκόσμιος πρωταθλητής ονόματι Λευτέρης Κοσμίδης και ένας εν δυνάμει με το όνομα Λευτέρης Πετρούνιας. Αυτοί είναι οι 20+ που ουσιαστικά έχουν μπροστά τους μια χρυσή δεκαετία.

Και, τέλος. Πίσω από τους Λευτέρηδες… το χάος. Η ελληνική ενόργανη γυμναστική είχε πάντα βάθος πάγκου. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια που πέρασαν, έγινε πολλάκις «σκοτωμός» στα προπονητήρια για το ποιος θα μετάσχει στην ομάδα και σε πόσα όργανα. Κι αυτό διότι η εθνική εφήβων παρείχε… δέκα αθλητές για να επιλεγούν πέντε.

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, ωστόσο, άλλαξαν πολλά. Αποβλήθηκαν συνολικά επτά από τους εννέα ομοσπονδιακούς προπονητές, λόγω κρίσης. Ενας εκ των οποίων και ο ομοσπονδιακός των εφήβων, Θανάσης Κοσμίδης, ο πατέρας του Λευτέρη.

Οσο κι αν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο του υιού αλλά και την ανέλπιστη αφοσίωση του ταλαντούχου Πετρούνια, ο κ. Κοσμίδης έχει τον καημό της εθνικής εφήβων: «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εθνική εφήβων, είναι σκόρπιοι στους συλλόγους τους και οι ομοσπονδιακοί δεν είναι δυνατόν να ξέρουν καν τι δυνατότητες έχουν κάποιοι και τι δουλειά κάνουν με τους προπονητές», λέει ο προπονητής που αυτή τη φορά παρακολούθησε το Πανελλήνιο από την κερκίδα.

«Ετσι δεν μπορείς να έχεις μέλλον», προειδοποιεί. «Εχεις αυτή τη στιγμή δύο 30άρηδες παγκόσμιους πρωταθλητές και δύο 20άρηδες και μετά τίποτα. Ένα - ένα τα παιδιά της ομάδας των εφήβων που είχαν ξεχωρίσει στο ευρωπαϊκό του Βόλου το 2006, σταμάτησαν, αφού δεν είχαν κίνητρα».

Όντως, από εκείνη την ομάδα των εφήβων μόνο ο Κοσμίδης προχωρά σε διεθνές επίπεδο διακρίσεων.

Ο Μιχάλης Δουλκερίδης που ήταν χρυσός στο έδαφος και ασημένιος στο άλμα είναι ένα ερωτηματικό. Όπως και ο Σταύρος Κέκελος. Οι δίδυμοι Παναγιώτης και Γιάννης Τούντας αγωνίζονται για τους συλλόγους τους και ο 7ος στο σύνθετο ατομικό του Ευρωπαϊκού Ξενοφώντας Κοσμίδης σταμάτησε για βιοποριστικούς και λόγους σπουδών. Ο Πετρούνιας, ο οποίος προπονείται με τον Δημήτρη Ράφτη, τότε δεν μετείχε στο Ευρωπαϊκό.

Ο κ. Κοσμίδης εκτιμά πως δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα των εφήβων. «Είναι καθαρά θέμα ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει κάποιος να δείξει ενδιαφέρον για την ομάδα».


Keywords
Τυχαία Θέματα