Εκλογές 2012: Η Σοφία Σακοράφα στο Onsports

17:57 3/5/2012 - Πηγή: OnSports

Η Σοφία Σακοράφα, υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθήνας, μίλησε στο Onsports για την δυσπιστία του κόσμου στην πολιτική και την έξοδο από το Μνημόνιο.

Η βετεράνος πρωταθλήτρια

του στίβου εκτιμά πως η έξοδος από το Μνημόνιο μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μία κυβερνητική ανατροπή. Αναλυτικά οι δηλώσεις της στο Onsports:

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Η συμμετοχή στην πολιτική, με την έννοια της συμμετοχής στα κοινά, δεν ορίζεται ως ενασχόληση, αλλά ως τρόπος και στάση ζωής.

Με την έννοια αυτή το ενδιαφέρον μου για τα κοινά, ουσιαστικά δηλαδή για το τι συμβαίνει στη ζωή μας, δε συνδέεται χρονικά με την εκλογή μου ως δημοτικής συμβούλου, ή ως βουλευτή. Προϋπήρχε αυτών των διαδικασιών, ακριβώς γιατί θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε, αυτοί που πρέπει διαρκώς να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε, ώστε να διαμορφώνουμε τη ζωή μας, όπως την ονειρευόμαστε».

Πιστεύετε ότι θα μπορέσει στο μέλλον η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο και πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

«Η Ελλάδα καταρχήν πρέπει να αποδεσμευτεί από το Μνημόνιο. Από εκείνη δηλαδή τη δέσμευση, που αφορά την εφαρμογή μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μετατρέπει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο, το λαό μας σε λεηλατημένο ιθαγενή και αμπαρώνει τις ζωές μας σε ένα ιδιότυπο οικονομικό και κοινωνικό απαρτχάιντ. Από μία δέσμευση που δεν έχει πάτο, και που αποδεδειγμένα πια, όχι απλώς δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, τουναντίον τη βυθίζει ολοένα και πιο βαθιά. Η έξοδος από το Μνημόνιο μπορεί να γίνει μόνον μέσα από μία κυβερνητική ανατροπή, μια ανατροπή δηλαδή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, μόνον μέσα από τη διαδικασία μιας αριστερής διακυβέρνησης, με απαραίτητο και αποκλειστικό σύμμαχό τον ελληνικό λαό.

Κι επειδή τούτες τις τελευταίες ημέρες με ξεχωριστή ένταση διατυπώνεται από τις μνημονιακές δυνάμεις, ότι μια τέτοια προοπτική είναι ουτοπική και καταστροφική, θα πω μόνον αυτό: Ουτοπία είναι να λες ότι θα βγεις στις αγορές σε 3 χρόνια, καταστροφή είναι τα 65.000 κλειστά μαγαζιά, το ένα εκατομμύριο άνεργοι, η βαθιά ύφεση, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας. Θα πω ότι σε μία άλλη χώρα – και δε θα επικαλεστώ τις μακρινές χώρες της Νότιας Αμερικής – παρά την Ευρωπαϊκή Ισλανδία, κυβέρνηση και λαός κατάφεραν να εκβιάσουν τους εκβιαστές τους, να βγουν από τη λαίλαπα του ΔΝΤ και να χαράξουν μια πολιτική από και υπέρ του λαού».

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο;

«Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, δεν είναι καν ευρωπαϊκή, η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην Ε.Ε κυρίως ως κρίση των τραπεζών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ το ποτήρι, ξεχείλισε με το τεράστιο κόστος που είχε η διάσωση των τραπεζών στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα βρήκε πρόσφορο έδαφος για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης που βασιζόταν και βασίζεται στο δανεισμό. Στο δανεισμό όμως που δε λειτουργεί προς όφ

Keywords
Τυχαία Θέματα