Διατροφή και Άγχος

Μπορεί η ισορροπημένη διατροφή μας να καταπολεμήσει το στρες;

Η τρόπος διατροφής μας από μόνος της δεν μπορεί να αποβάλει το στρες από την ζωή μας (χρειάζεται πιο ολιστική αλλαγή στον τρόπο ζωή μας) αλλά μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας σε αυτό, να μας δώσει την δυνατότητα να το ξεπερνάμε ευκολότερα και να ελαττώσουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις του. Όταν υποβαλλόμαστε σε στρεσσογόνες συνθήκες (κάτι το οποίο συμβαίνει κ ότι παραλείπουμε κάποιο γεύμα) το σώμα μας εκκρίνει απο κάτι μικρούς αδένες, τα επινεφρίδια, που βρίσκονται πάνω απο τους νεφρούς την ορμόνη “κορτιζόλη”

στο αίμα ή αλλιώς η ορμόνη του στρες.

Σε αυτές τις καταστάσεις η κορτιζόλη είναι ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Δίνει μια γρήγορη και ισχυρή δόση ενέργειας, αυξάνει το αμυντικό σύστημα και μειώνει την ευαισθησία μας στον πόνο. Στην περίπτωση όμως (αρκετά συχνή) όπου είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε πολύ στρεσσογόνες καταστάσεις, τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορεί να γίνουν μόνιμα υψηλά δημιουργώντας προβλήματα υγείας. Κάποια απο αυτά είναι: υπέρταση, διαταραχές γαστρεντερικού συστήματος (Σύνδρομο Ευερέθιστού Εντέρου, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έλκος), μειωμένη πνευματική δραστηριότητα (μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης), μειωμένη ινσουλινοαντοχή (διαβήτης, αύξηση βάρους) και καρδιαγγειακά. Τέλος καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σκεφτείτε πόσες φορές κρυολογήσατε ή κολλήσατε κάποια ίωση όταν είχατε μεγάλο φόρτο εργασίας στην δουλειά ή μετά από μια μεγάλη ένταση όπως μετακόμιση ή ταξίδι κ.α ;

Σε έναν τέλειο κόσμο θα μπορούσαμε απλά να κλείσουμε την πόρτα στο στρες αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο ειδικά με τους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Υπάρχουν όμως αποδεδειγμένοι τρόποι στην επιστήμη της διατροφής όπου βοηθούν τον οργανισμό μας να παράγει λιγότερες στρεσσογόνες ορμόνες.

Ενα καλό ξεκίνημα

Το στρες μειώνει την συγκέντρωση και επηρεάζει την μνήμη. Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό το οποίο μπορεί να έχει ολικής αλέσεως δημητριακά ή ψωμί, φρούτα εποχής, και γιαούρτι ή γάλα δίνοντας καύσιμα στο εγκέφαλο , δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για σκέψη και επίλυση προβλημάτων.

Χωρίς άδειο στομάχι

Το στρες επιδρά στην γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα να νιώθετε κακοδιάθετοι ή ευερέθιστοι. Η σταθερή παροχή ενέργειας μέσω τακτικών και ισορροπημένων γευμάτων (2 / ημέρα) και σνάκ ( 3 / ημέρα) διασφαλίζει πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό σας. Αντιθέτως όταν παραλείπετε γεύμα ο οργανισμός σας συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και αυξάνει τα επίπεδα του στρες ακόμα περισσότερο (και αποθηκεύει ενέργεια σε λίπος για να έχει-> αύξηση βάρους).
Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε, πίνετε, και να καταπίνετε το φαγητό σας αργά και καλά, να αφιερώνεται χρόνο γι΄αυτό. Αυτό σας βοηθά να μπορείτε εύκολα να γυρίσετε στην μη-στρεσσογόνο κατάσταση και να απολαύσετε καλύτερα τις γεύσεις του γεύματος.

Τα καλύτερα “αντι- στρες” τρόφιμα

1. ΤΣΑΙ Το τσάι έχει αποδειχθεί απο διάφορες

Keywords
Τυχαία Θέματα