Χειρδάρης: «Ο Μπέος κρίθηκε ένοχος πριν δικαστεί!»

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού κράτους, έχει προσφύγει ο Αχιλλέας Μπέος σύμφωνα με τον δικηγόρο του Βασίλη Χειρδάρη.

Ο νομικός εκπρόσωπος του πρώην μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού Βόλου, ο οποίος έχει αναλάβει την προσφυγή που έχει υποβάλλει στο Στρασβούργο, μιλώντας στον αέρα του «Sentra 103,3», έκανε λόγο για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και κενό στην ελληνική νομοθεσία,

τονίζοντας πως οι ενστάσεις του κ. Μπέου αφορούν τον τρόπο που οι επιτροπές της ΕΠΟ, της αθλητικής δικαιοσύνης, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί (π.χ. Μπιτσαξής, Γερουλάνος), τον χαρακτηρίζουν «ένοχο», χωρίς να έχει εκδικαστεί το ποινικό αδίκημα!

«Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν έχω δει απόφαση επιτροπής να καταδικάζει και να υποστηρίζει ότι ο Μπέος χωρίς καμία αμφιβολία τα έχει διαπράξει όλα τα αδικήματα. Οι επιτροπές αυτές, προδικάζουν κι ενθαρρύνουν το κοινό να πιστέψει ότι ο Μπέος τα έχει διαπράξει με διατυπώσεις εντυπωσιακές, χωρίς ποσοστό σφάλματος», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Χειρδάρη, ο οποίος συμπλήρωσε ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εκδίκαση του ποινικού και αν η αθλητική δικαιοσύνη μπορούσε να περιμένει, προτού τον χαρακτηρίσει ένοχο με τόση βεβαιότητα: «Στα πολιτισμένα κράτη, αυτό κάνουν. Πρόκειται για πρόσωπο εδώ που λέγεται Μπέος κι όχι για ομάδα. Οι νόμοι έχουν μια ιεράρχηση, σύνταγμα, ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η αθλητική δικαιοσύνη είναι κατώτερη στην βαθμίδα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι νομοθετικό».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Χειρδάρης:

«Ο κ. Μπέος είναι όπως ξέρουν όλοι, προφυλακισμένος. Γιατί φέρεται ότι έχει διαπράξει μια σειρά ποινικών αδικημάτων. Τα αδικήματα για τα οποία ήταν κατηγορούμενος κι έχει προφυλακιστεί είναι και το περιεχόμενο που μελέτησε η πειθαρχική επιτροπής της ΕΠΟ.

Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν έχω δει απόφαση επιτροπής να καταδικάζει, ότι ο Μπέος χωρίς καμία αμφιβολία τα έχει διαπράξει όλα τα αδικήματα. Οι επιτροπές αυτές, προδικάζουν κι ενθαρρύνουν το κοινό να πιστέψει ότι ο Μπέος τα έχει διαπράξει με διατυπώσεις εντυπωσιακές, χωρίς ποσοστό σφάλματος ότι τα έχει διαπράξει.
Όταν κάποιος είναι κατηγορούμενος σε ποινικό δικαστήριο, περιμένουν να κρίνουν αυτά. Μόνο αυτά μπορούν να κρίνουν. Δεν μπορεί να φταίει ο κατηγορούμενος για την καθυστέρηση στις αποφάσεις που αφορούν στο ποδόσφαιρο.

Ο κ. Μπέος είναι θύμα μιας ιστορίας, εφόσον δεν έχει καταδικαστεί από δικαστήριο. Η πολιτεία πρέπει να επιταχύνει τις δίκες, έχουμε πάνω από 400 καταδίκες από το Στρασβούργο επειδή αργούν να βγουν οι αποφάσεις. Για το Στρασβούργο είναι μονόδρομος.

Εδώ έχουμε μια αθλητική δικαιοσύνη που πρέπει να αποδοθεί και μια ποινική που ορίζει την ελευθερία ενός ατόμου. Έχω αποφάσεις επιτροπών που συμμετέχουν δικαστές, που λένε ότι δεν είμαι αθώος πριν δικαστώ. Οι διατυπώσεις που θα έπρεπε να κάνουν τα πειθαρχικά όργανα δεν θα έπρεπε να είναι απόλυτες.
Στα πολιτισμένα κράτη, αυτό κάνουν. Πρόκειται για πρόσωπο εδώ που

Keywords
Τυχαία Θέματα