Αθροιστική Κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μια πρωτοπαθής νευραγγειακή κεφαλαλγία.

Είναι μια αυστηρά ετερόπλευρη ( από τη μια μεριά του κρανίου) κεφαλαλγία η οποία συνοδεύεται από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος στο κρανίο. Χαρακτηρίζεται από την αθροιστική φύση των επεισοδίων. Τα επεισόδια μπορεί να προκληθούν από αγγειοδιασταλτικά όπως η αλκοόλη και η νιτρογλυκερίνη. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης στον πληθυσμό είναι χαμηλή, περίπου 0,5-1 /1000 άτομα. Τα πρώτα επεισόδια συμβαίνουν συνήθως στην ηλικία μεταξύ των 20 και 40. Η αθροιστική κεφαλαλγία

είναι πιο συχνή στους άνδρες( σχέση ανδρών προς γυναίκες = 6:1) και ιδιαίτερα στους καπνιστές.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι εξαιρετικά ισχυρός και αυστηρά ετερόπλευρος. Παρομοιάζεται από πλευράς έντασης πόνου με τον κωλικό νεφρού. Τα επεισόδια συμβαίνουν συνήθως στη διάρκεια της νύχτας. Αν και συχνότερα εστιάζεται μέσα ή γύρω από το ένα μάτι, μπορεί να απλώνεται σε μια ευρύτερη περιοχή της κεφαλής και να παραπλανεί τη διάγνωση. Ο ασθενής σε κρίση υποφέρει τόσο πολύ που δεν μπορεί να παραμείνει ξαπλωμένος, αναστατωμένος περιφέρεται στο δωμάτιο και μπορεί μερικές φορές να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο ή το πάτωμα μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί ο πόνος συνήθως μετά απ 30-60 λεπτά. Ο πόνος συνοδεύεται από σημεία δυσλειτουργίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος όπως κόκκινο μάτι με δακρύρροια, ρινόρροια ή/και ρινική συμφόρηση και ακόμη μπορεί να παρατηρείται μύση της κόρης του οφθαλμού ή/και πτώση βλεφάρου. Τα δύο τελευταία σημεία του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορεί να επιμένουν και μετά το τέλος του επεισοδίου ενώ τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν μαζί με τον πόνο.

Στην πιο τυπική μορφή της πάθησης υπάρχουν περίοδοι με επεισόδια κεφαλαλγίας διάρκειας από μερικές εβδομάδες έως μήνες όπου η συχνότητα των επεισοδίων ποικίλλει από ένα κάθε δύο μέρες μέχρι και οχτώ την κάθε μέρα. Μετά από μία τέτοια περίοδο μπορεί να περνούν ένα ως δύο χρόνια πριν να συμβεί ένα καινούριο επεισόδιο.

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, περίπου στο 15% αυτών με αθροιστική κεφαλαλγία, τα επεισόδια συμβαίνουν σε καθημερινή βάση για αρκετά χρόνια. Αυτή είναι η χρόνια μορφή αθροιστικής κεφαλαλγίας.

ΣΗΜΕΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

• Δακρύρροια

• Ρινόρροια ή/και ρινική συμφόρηση

• Κρανιακή ή/και υπεριδρωσία προσώπου

• Μύση ή/και πτώση

• Οίδημα βλεφάρου ή στοματοπροσωπικών ιστών

• Ερυθρότητα προσώπου

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

• Βραδυκαρδία

• Ζάλη και αταξία

• Συγκοπή

• Υπέρταση

• Αύξηση της παραγωγής γαστρεντερικών οξέων

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η διάγνωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας γίνεται με τη λήψη του ιστορικού. Συμπληρωματικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών σπανίως είναι απαραίτητες επειδή τα συμπτώματα είναι πολύ χαρακτηριστικά και θέτουν τη διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα