Άσε μας ρε Σπανούλη!

«Τα κάνει όλα και συμφέρει», έλεγε το σλόγκαν κάποιας διαφήμισης πίσω στα 80’s, που έχει γίνει κλισέ στα δημοσιογραφικά κείμενα. Τόσο που το χρησιμοποιώ για να αναφερθώ στον Σπανούλη αν και δεν θα έλεγα ότι του ταιριάζει γάντι!

Γιατί ούτε όλα τα κάνει, αλλά και υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες δεν μπορείς να πεις πως συμφέρει κιόλας! Όχι πως δεν αξίζει ο «Kill Bill» το συμβόλαιο που έχει εξασφαλίσει, όμως άλλο αυτό κι άλλο το «συμφέρει».

Όσο για το πρώτο μέρος της πρότασης, ο αρχηγός του Ολυμπιακού

τα κάνει όλα στην επίθεση. Μιλάμε για «πυρηνικό όπλο», όχι απλά για έναν ικανό σκόρερ. Στην άμυνα μπορεί να πιέσει στα 4/4 του γηπέδου, να βγάλει τα πνευμόνια του αντιπάλου, να μην επιτρέψει σε κανέναν να τον «ποστάρει» και να μην χάσει καμία περιστροφή. Δεν είναι λίγα... Απλά δεν είναι όλα!

Στην επίθεση όμως; Εκεί είναι ό,τι πιο aggressive έχει να επιδείξει η Ελλάδα από την εποχή του Νίκου Γκάλη. Και μάλιστα σε άλλες εποχές, με άμυνες προσαρμογής, με επαφές, με αγκωνιές, με «επίθεση» στην επίθεση! Ο Σπανούλης όμως έχει τον τρόπο να φθάνει στο καλάθι.

Έχει εκρηκτικότητα, εκπληκτική ισορροπία την ώρα της διείσδυσης για να αλλάζει κατεύθυνση ανάμεσα σε... συμπληγάδες, δύναμη να κρατηθεί στον αέρα, ύστερα από σκληρή σύγκρουση με τον αντίπαλο (μια σύγκρουση που μάλιστα αναζητά για να βρει την ισορροπία του στον αέρα μετά το ταχύτατο drive που έχει προηγηθεί, κάτι σαν «φρένο» δηλαδή στο κορμί του), σουτ από μακρινή απόσταση ύστερα από πάσα, αλλά και ντρίμπλα και φυσικά δημιουργία... Δημιουργία καλαθιών, φάσεων και χώρου για τους συμπαίκτες του.

Τα ξεδίπλωσε όλα αυτά το βράδυ της Τετάρτης στο πράγματι μαγικό 8λεπτο (και κάτι ψιλά) που πρόσφερε σε όλους μας στην τελευταία περίοδο του αγώνα με την Μπιλμπάο. Δεν είναι απλά ότι σημείωσε τους 18 από τους 28 πόντους του Ολυμπιακού στο τελευταίο 10λεπτο. Δεν είναι ότι γύρισε το ματς...

Ο Σπανούλης σημείωσε με αλάνθαστη στατιστική (έκανε μόνο ένα λάθος, εκεί μπροστά στον πάγκο του Κατσικάρη την ώρα που έχασε τον έλεγχο της μπάλας στην ντρίμπλα) τους 18 από τους τελευταίους 26 πόντους του Ολυμπιακού, δημιούργησε τους 4 από τους άλλους 8 πόντους των «ερυθρόλευκων», απέναντι σε μια άμυνα που δεν τη λες «παιδική χαρά».

Ο Κατσικάρης δεν διαθέτει αμυντικούς εξολοθρευτές και συνήθως η ομάδα του νικά τους αγώνες από την επίθεση. Έχει, όμως, βάλει αρχές στην αμυντική λειτουργία και η ρακέτα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ο Σπανούλης, λοιπόν, σε 8:15 είχε 18 πόντους με 3/3δ, 2/2τρ, 6/6β και 2 ασίστ, οι οποίες έδωσαν στον Ολυμπιακό τα δύο από τα τρία καλάθια που δεν πέτυχε εκείνος. Σημείωσε ένα στο φινάλε ο Παπανικολάου στο ανοικτό γήπεδο και είχαν από μία φορά 1/2 βολές οι Λούκας και Άντιτς. Ποίημα!

Ύστερα από όλα αυτά, βγήκε και μας είπε πως «σήμερα έτυχε να ήμουν εγώ, αύριο θα είναι κάποιος άλλος» και για αυτό λέω στον τίτλο «άσε μας ρε Σπανούλη!» Τα όσα είπε μετά το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, μπορεί να είναι αληθινά, να τα πιστεύει και να τα νιώθει. Να μην είναι μόνο προϊόν της

Keywords
Τυχαία Θέματα