Από το πόδι του «El Mago», στην πιο μαγική πορεία!

Πριν από 8 χρόνια ο Βασίλης Τσιάρτας ευστοχούσε στο πέναλτι που χάρισε στην Εθνική την νίκη-πρόκριση με 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας και το ταξίδι για την Πορτογαλία και την κατάκτηση του Euro 2004 ξεκινούσε…

Τα «θαύματα» για την αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2003, με την τεράστια νίκη στο «Λα Ρομαρέδα» επί της Ισπανίας, ωστόσο έπρεπε με κάποιο τρόπο να επισφραγιστούν και να εξασφαλιστεί η παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε τελική φάση Euro

για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια.

Ένα ματς, ένα γκολ, μια πρόκριση το μεγαλύτερο ταξίδι

Το παιχνίδι με την Βόρειο Ιρλανδία στις 11 Οκτωβρίου 2003 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» θεωρούνταν… εύκολο, όμως ο Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές του ήξεραν πως δεν είναι. Όχι γιατί οι Βρετανοί είχαν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο και μπορούσαν να κάνουν τη… «ζημιά» αλλά κυρίως γιατί υπήρχε μεγάλη πίεση στους διεθνείς να καταφέρουν και να μην πετάξουν στα σκουπίδια την υπερπροσπάθεια που είχαν κάνει ως τώρα.

Περισσότεροι από 16000 άνθρωποι «στοιβάχτηκαν» εκείνο το απόγευμα στη «Λεωφόρο» και περίμεναν τη στιγμή που θα ερχόταν το γκολ, η έκρηξη, η επιβράβευση των κόπων. Μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Εθνική ομάδα, που έπαιζε όμως στο «σπίτι» της και είχε κάθε λόγο να πανηγυρίσει έξαλλα μετά το τέλος του ματς την νίκη της και την πρόκρισή της.

Μια πρόκριση, που ήρθε όταν στο 68’ του παιχνιδιού ο ΜακΚάρτνεϊ ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Ζήση Βρύζα, μάλιστα ο αμυντικός της ομάδας του Σάμι ΜακΙλρόι αποβλήθηκε κιόλας, και ο Βασίλης Τσιάρτας ένα λεπτό μετά με το «μαγικό» του αριστερό πόδι άνοιγε το σκορ και ανέβαζε την Εθνική στο τρένο για το πιο όμορφο ταξίδι όλων των εποχών…

Ελλάδα (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας (45' ΒΕνετίδης), Δέλλας, Άντζας, Μπασινάς (89' Ζαγοράκης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας (45' Νικολαΐδης)

Ο ύμνος του Μίκη Θεοδωράκη

«Ο αγώνας ήταν σκληρός και δύσκολος αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ελπίζω να τα πάμε καλά και στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό. Ο ύμνος που έγραψα για την Εθνική είναι ένας… γούρικος ύμνος, για να βάζουμε γκολ. Είμαι πολύ χαρούμενος που αποδείχτηκε τυχερός για την Εθνική μας Ομάδα και συνδυάστηκε με αυτή τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτή τη σπουδαία πρόκριση», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων συνθετών είχε… προνοήσει να γράψει έναν ύμνο-εμβατήριο για την Εθνική ομάδα, που έκανε πρεμιέρα στα μεγάφωνα του «Απόστολος Νικολαΐδης» εκείνο το βράδυ. Ο ίδιος ήταν «παρών» στο γήπεδο ως επίσημος προσκεκλημένος της ΕΠΟ και είδε δια ζώσης την Εθνική ομάδα να φτάνει σε μια από τις μεγαλύτερες, ως τότε, στιγμές της ιστορίας της. Το τραγούδι του, συνόδεψε τις προσπάθειες των παικτών του Ρεχάγκελ στη διάρκεια του Euro και αποδείχθηκε… γούρικο όπως δήλωνε και ο ίδιος.

{youtube}xJgzpm7zTEs{/youtube}

Τι δήλωναν οι πρωταγωνιστές

Χαρούμενος αλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα