NextGen Series, anyone?

Εστω κι αναγκαστικά, η στροφή έγινε. Τα λεφτά στέρεψαν, η κρίση χτυπάει τα πάντα και, όχι και τόσο ξαφνικά, οι ελληνικές ομάδες γέμισαν με πιτσιρίκια. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Πανιώνιο, τον Εργοτέλη, την Ξάνθη, που γεμίζουν σχεδόν αναγκαστικά με νέους έλληνες την ενδεκάδα και την αποστολή, αλλά και για τους μεγάλους.

Στον Ολυμπιακό παίζει ο 21χρονος Φετφατζίδης

κι ο συνομήλικος Μέγερι, που βέβαια δεν είναι Έλληνας, αλλά κι αυτός πιτσιρίκι είναι. Στον Παναθηναϊκό παίζει βασικός, έστω από σπόντες, ο 17χρονος Καπίνο και παίρνουν χρόνο συμμετοχής ο 17χρονος Μαυρίας, ο 18χρονος Φουρλάνος κι ο 19χρονος Λαγός. Στην ΑΕΚ αγωνίζεται βασικός ο 19χρονος Κλωναρίδης, παίρνουν χρόνο συμμετοχής οι 18χρονοι Μπουγαϊδης, Εγγλέζου κι ο 20χρονος Τσίτας, ενώ Μανωλάς και Γκέντσογλου θεωρούνται ήδη «παλιοί».

Στον ΠΑΟΚ ο 18χρονος Σταφυλίδης μπήκε από το παράθυρο, ο 21χρονος Τσουκαλάς έχει παίξει κι αυτός βασικός, o συνομήλικός του Γιάννου μπαίνει ως αλλαγή και οι αποχωρήσεις των ξένων φέρνουν σήμερα τη Sportday να γράφει ονόματα κι άλλων πιτσιρικάδων που πιθανόν να πάρουν φέτος το βάπτισμα του πυρός. Στον Άρη, ο 18χρονος Γιαννιώτας έχει ξεκινήσει έξι φορές βασικός, ο 20χρονος Τριανταφυλλάκος άλλη μία, ενώ χρόνο ως αλλαγές έχουν πάρει οι 18χρονοι Κατίδης και Αγγελούδης και ο 19χρονος Τοπούζης.

Είναι - δεν είναι έτοιμοι, είτε παίζουν από ανάγκη, είτε από αλλαγή φιλοσοφίας, οι μικροί βγαίνουν στο προσκήνιο. Ποιοι θα κάνουν καριέρα και πόσοι θα σηκώσουν το βάρος, δεν είναι εύκολο να προβλεφτεί. Όμως, μάλλον είναι ασφαλής η πρόβλεψη πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, αφού μικρές και μεγάλες ομάδες ρίχνουν το μπάτζετ κι αλλάζουν λογικές χρόνων.

Αφού μπήκαμε, λοιπόν, στον χορό, πως θα χορέψουμε όσο καλύτερα γίνεται; «Με βάρος στις ακαδημίες και ευκαιρίες στα νέα παιδιά», θα μου απαντήσετε, επαναλαμβάνοντας κι εσείς ένα κλισέ, κενό από νόημα. Γιατί τα «βάρη» κι οι «ευκαιρίες» δεν λένε τίποτα. Αν «βάρος» σημαίνει να πάει ο προπονητής να δει 1-2 αγώνες των μικρών κι «ευκαιρία» σημαίνει «δεν έχουμε φράγκο, βάλε 3-4 πιτσιρίκια, μπας και γίνει τίποτα». Αυτό συμβαίνει φέτος και το θέμα είναι πως αυτή η διαδικασία θα καλυτερεύσει, μιας και φαίνεται πως θα την ακολουθήσουμε για καιρό.

Και κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα οι «Next Gen Series». Ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, «Πρωτάθλημα της Νέας Γενιάς», αλλά νομίζω πως θα πιάσετε καλύτερα το νόημα αν σας πω πως απλώς είναι το Champions League των μικρών, έστω κι αν δεν ανήκει στην UEFA. Ένα τουρνουά που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά και φιλοδοξεί να γίνει μια διασυλλογική διοργάνωση σαν το Champions League, όπου όμως οι ομάδες που συμμετέχουν δεν στέλνουν την πρώτη ομάδα, αλλά τα πιτσιρίκια.

Στην πρώτη του χρονιά, το τουρνουά μοιάζει αρκετά με το Champions League των πρώτων χρόνων, αφού συμμετέχουν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ. Από το νησί συμμετέχουν η Λίβερπουλ, η Άστον Βίλα, η Τότεναμ, η Σίτι και η Σέλτικ, από την Ολλανδία ο Άγιαξ κι η Αϊντχόβεν, από την Νορβηγ

Keywords
Τυχαία Θέματα