Mία ήταν η Βασίλισσα!

Σαν σήμερα (16/3) πριν από 35 χρόνια, η ΑΕΚ έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ελληνικών ομάδων, επικρατώντας 3-0 της ΚΠΡ και 7-6 στα πέναλτι δείχνοντας ποιά είναι η πραγματική «βασίλισσα»

Στη δυσκολότερη καμπή της ιστορίας της βρίσκεται η ΑΕΚ, η οποία χρειάζεται άμεσα αρκετά χρήματα για να πάρει την αδειοδότηση και να μην αποκλειστεί από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Παλαιότερα

τέτοια προβλήματα δεν υπήρχαν για τους «κιτρινόμαυρους». Στον προεδρικό της θώκο βρισκόταν ο μεγάλος Λουκάς Μπάρλος και τέτοια θέματα έμοιαζαν απίστευτα.

Πριν από 35 χρόνια, η ΑΕΚ συμμετείχε χωρίς περιπέτειες στην Ευρώπη και κατάφερνε να εντυπωσιάζει. Τη σεζόν 1976-'77 έκανε την καλύτερή της πορεία στην ιστορία της καθώς έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA για να αποκλειστεί από τη Γιουβέντους.

Μέχρι λοιπόν οι «κιτρινόμαυροι» να φτάσουν απέναντι από την «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου και μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου χρειάστηκε να κάνουν την υπέρβαση και να αποκλείσουν την ΚΠΡ στα προημιτελικά. Το ξεκίνημα στην Αγγλία, ήταν τραγικό για τους «κιτρινόμαυρους» καθώς στο 10’ ήταν πίσω στο σκορ με 2-0 από ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι του Φράνσις. Στο 43’ ο Μπόουλς έκανε το τελικό 3-0 και ο επαναληπτικός έμοιαζε τυπική διαδικασία για την Ένωση.

Ο επαναληπτικός όμως, μόνο σε τέτοια δεν εξελίχθηκε. Σε ένα «Νίκος Γκούμας» που «έκαιγε», οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν... φτερά στα πόδια τους και έφτασαν στην τεράστια ανατροπή. Ο μεγάλος Θωμάς Μαύρος με δύο γκολ (11’, 65’) έκανε το 2-0, για να έρθει ο Μίμης Παπαϊωάννου να κάνει το 3-0 στο 81’ και να στείλει την αναμέτρηση στη διαδικασία των πέναλτι!

Ο Φράντισεκ Φάντροκ λίγο πριν λήξει η παράταση είχε μία έμπνευση η οποία αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική για την ομάδα του. Συγκεκριμένα έβαλε τον Χρηστίδη στη θέση του Στεργιούδα για τη διαδικασία των πέναλτι. Η επιλογή του Φάντροκ δικαιώθηκε καθώς ο Χρηστίδης απέκρουσε τα πέναλτι των Ίστοου και Γουέμπ, με την ΑΕΚ να παίρνει την πρόκριση με 7-6 «γράφοντας» μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του συλλόγου.

Η σύνθεση της ΑΕΚ στις δυο αναμετρήσεις με την ΚΠΡ

02/03/77: ΚΠΡ-ΑΕΚ 3-0
(7’ πεν. και 10’ πεν.Φράνσις, 43’ Μπόουλς)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής: Φάντροκ

16/03/77: ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, στα πεν. 7-6
(11’ και 65’ Μαύρος, 81’ Παπαϊωάννου)
Αγωνίστηκαν: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.
Προπονητής: Φάντροκ

Keywords
Τυχαία Θέματα