1η Μαρτίου 1959: Όταν πρωτοπαίξαμε ΠΡΟ-ΠΟ

10:32 1/3/2012 - Πηγή: OnSports

Σαν σήμερα, πριν από 53 χρόνια, ξεκίνησε η ιστορία των προγνωστικών ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, και μαζί τους του ΟΠΑΠ, που για χρόνια κρατάει στην ζωή τον ελληνικό αθλητισμό.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο

Ερμής Πειραιώς – Δόξα Πειραιώς: σημειώσατε Χ. Δάφνη Αθηνών – Α.Ε. Νέας Ιωνίας: σημειώσατε 2. Φίλιππος Θεσσαλονίκης

– Δόξα Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης: σημειώσατε 2. Ποιες είναι αυτές οι ομάδες που δεν τις ξέρει σήμερα ούτε ο πιο καλά καταρτισμένος στα περί ποδοσφαίρου φίλαθλος; Μα, μερικές από τις πρωταγωνίστριες του πρώτου δελτίου Προ-Πο της ιστορίας, εκείνου της 1ης Μαρτίου του 1959. Συμπλήρωναν το «δωδεκάρι» («δεκατριάρι» έγινε από τις 28 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς), δίπλα στο ντέρμπι ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός, έξι ακόμη παιχνίδια από το ελληνικό πρωτάθλημα και δύο από το Καμπιονάτο! Α ναι, υπήρχαν και δύο «αναπληρωματικοί» αγώνες, σε περίπτωση που δεν διεξαγόταν κάποιος από τους βασικούς. Αλλά και διαφημίσεις, τυπωμένες πέριξ των στηλών!

Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία των προγνωστικών ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Προ-Πο εξάλλου ήταν τα αρχικά αυτής ακριβώς της φράσης. Προγνωστικά Ποδοσφαίρου. Πέρασαν 31 ολόκληρα χρόνια μέχρι ο ΟΠΑΠ να εισάγει το επόμενό του (τυχερό αυτήν την φορά) παιχνίδι, το ΛΟΤΤΟ. Με την εξαίρεση του «6 από 36», ενός παιχνιδιού όπου οι παίκτες προέβλεπαν τις... ισοπαλίες από 36 αγώνες, που όμως θεσπίστηκε το 1965 και καταργήθηκε την ίδια κιόλας χρονιά, αφού ο κόσμος προτιμούσε το Προ-Πο. Μετά το ΛΟΤΤΟ ακολούθησαν όλα τα γνωστά παιχνίδια που παίζονται και σήμερα και, κυρίως, το πιο δημοφιλές απ’ όλα ανάμεσα στους φιλάθλους, το «Πάμε Στοίχημα», που παίζεται από τις 20 Ιανουαρίου του 2000. Μέχρι, όμως, το 1990 και το ΛΟΤΤΟ ήταν το Προ-Πο αυτό που έπαιζε τον ρόλο του αιματοδότη του ελληνικού αθλητισμού, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων του ΟΠΑΠ πήγαινε στις ομάδες και στις αθλητικές υποδομές.

Η εποχή του Προ-Πο

Αν το καλοσκεφθεί κανείς, το ελληνικό ποδόσφαιρο πήγαινε αγκαζέ με το Προ-Πο για τέσσερις δεκαετίες. Η κάθεμιά τους είχε και τα χαρακτηριστικά της. Στην δεκαετία του ’60 το ραδιόφωνο του καφενείου που μετέδιδε τους αγώνες (και, βέβαια, τα γήπεδα, που τότε έσφυζαν από κόσμο) ήταν πόλος έλξης για τους φίλους των προγνωστικών. Στην δεκαετία του ’70, τα τρανζιστοράκια του περιπτερά και, βέβαια, του ίδιου του «Προποτζή» διεύρυναν τα σημεία συνάντησης των παικτών του Προ-Πο. Την δεκαετία του ’80 όταν οι περισσότεροι Έλληνες διέθεταν πια αυτοκίνητο, ήταν τόσο συχνό το θέαμα των ξαπλωμένων ανδρών με τα πόδια στο ταμπλό και το ραδιόφωνο στην διαπασών, τα μεσημέρια της Κυριακής, την ίδια ώρα που οι σύζυγοί τους έπιναν τον καφέ τους με τις φίλες τους στο σπίτι... Στα ‘90s η τηλεόραση έπαιζε το ένα ματς ζωντανό στο mute και δίπλα το ραδιόφωνο ήταν συντονισμένη στην ΕΡΑ-4. Στα ‘00s ήλθε το Supersport…

Το κράτος κινήθηκε προς την κατεύθυνση του Προ-Πο και ίδρυσε τον ΟΠΑΠ, παρατηρώντας όλους τους ερασιτέχνες «στοιχηματζήδες» που από την δεκαετία του ’30 ακόμη έστησαν αυτοσχέδια δελτία και προσπαθούσαν να κερδίσο

Keywords
Τυχαία Θέματα