Σχέσεις εξάρτησης - ανασφάλειας - κτητικότητας

Στην αστρολογία, τα ζώδια που είναι πιο επιρρεπή στις σχέσεις εξάρτησης είναι αυτά που ανήκουν στο στοιχείο του νερού

Οι περισσότεροι αναφέρονται στους εθισμούς στις ουσίες ή στον τζόγο που είναι οι πιο οφθαλμοφανείς. Ωστόσο, μία άκρως εθιστική κατάσταση είναι και η σχέση εξάρτησης, όταν δηλαδή το ένα μέλος της σχέσης ή και οι δύο ζουν με το φόβο ότι θα χάσουν το ταίρι τους, ότι η σχέση τους δεν είναι σημαντική και αυθεντική, ότι θα συμβεί κάτι ακαθόριστο που θα την καταλύσει.

Τα ανασφαλή άτομα κατά βάθος δεν πιστεύουν στην ικανότητά τους να έχουν μία υγιή σχέση γι αυτό και δεν μπορούν να πιστέψουν ούτε στην ίδια τη σχέση τους ούτε ότι έχουν κερδίσει την εκτίμηση και την αφοσίωση του της συντρόφου τους.

Οι άνθρωποι που νιώθουν έντονη ανασφάλεια είναι συνήθως καχύποπτοι, δεν μπορούν να εμπιστευτούν το ταίρι τους, προσπαθούν να του προκαλέσουν ενοχές γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα το δεσμεύσουν περισσότερο απέναντί τους. Είναι πολύ χειριστικοί, καθώς χρησιμοποιούν τα συναισθήματα και τις αδυναμίες των συντρόφων τους για να επιβάλλουν τη καταπιεστική τους διάθεση, να εκτονώσουν τα δικά τους αρνητικά συναισθήματα ζήλιας και θυμού που –πολύ συχνά- βιώνουν εντελώς αναίτια. Αρκετές φορές γίνονται ενοχλητικοί με τη συμπεριφορά τους καθώς γκρινιάζουν, κάνουν παράπονα και είναι επιθετικοί.

Ξαφνικά η σχέση γίνεται αφόρητη, καταπιεστική, ψυχαναγκαστική. Η αγάπη καπελώνεται από οργή, καταθλιπτικές κρίσεις που βιώνει ο ανασφαλής, κτητικός και εξαρτημένος άνθρωπος, ο οποίος μέσα από τον έρωτα που είναι πολύ δυνατό συναίσθημα, εκφράζει τις ανασφάλειές του με το να βλέπει παντού κινδύνους και «φαντάσματα». Η πνευματική και ψυχική ένωση δεν επιτυγχάνονται αλλά, αντίθετα, ακόμη και οι ευχάριστες στιγμές μπαίνουν στο περιθώριο σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

Στην αστρολογία, τα ζώδια που είναι πιο επιρρεπή στις σχέσεις εξάρτησης είναι αυτά που ανήκουν στο στοιχείο του νερού (Καρκίνοι, Σκορπιοί, Ιχθύες), το οποίο αντιπροσωπεύει το συναίσθημα.



Το ζώδιο του Καρκίνου κυβερνάται από τη Σελήνη. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε το μύθο της Σελήνης και του Ενδυμίωνα. Η Σελήνη προτιμούσε να έχει τον Ενδυμίωνα κοιμισμένο, αποκομμένο από την ζωή, σε κατάσταση ασυνειδησίας γιατί της αρκούσε να είναι δικός της. Αυτός δεν είχε καμία επιλογή, αφού βρισκόταν σε κατάσταση ύπνωσης και δεν συμμετείχε συνειδητά στη σχέση αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία για τη Σελήνη. Ψυχαναγκαστικά και θέλοντας να ικανοποιήσει τη δική της ανάγκη να είναι προσκολλημένη σε έναν άντρα και σίγουρη ότι αυτός δεν θα την παρατήσει, διατηρούσε τη σχέση της μαζί του χωρίς ουσιαστικά να αξιώνεται από αυτόν. Αυτό που ήθελε ήταν μόνο να τον έχει δικό της.

Η Σελήνη είναι ο πλανήτης που σχετίζεται με το υποσυνείδητό μας, με το ψυχικό μας ρευστό, με τα συναισθήματά μας. Θέλει να ικανοποιήσει την ανάγκη της για συναισθηματική ανταλλαγή και, αν σε ένα γενέθλιο χάρτη, σχηματίζει δυσαρμονικές όψεις με άλλους πλανήτες, κυρίως με τον Κρόνο, τον Πλούτωνα και τον

Keywords
Τυχαία Θέματα