Οι γνώσεις της λειτουργίας του σύμπαντος στον Πλούταρχο

Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν πάρα πολλές αντιλήψεις των Αρχαίων Ελλήνων, που αφορούν σε διάφορα επιστημονικά θέματα, οι οποίες έχουν ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΤΕΙ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

Ένα τέτοιο θέμα αποτελεί σίγουρα η αντίληψη που μαθαίνουμε ακόμα και σήμερα στα σχολεία μας, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες Αστρονόμοι, πίστευαν στην θεωρία του Γεωκεντρισμού, δηλαδή ότι η Γη ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.

Αξίζει να εξετάσουμε την άποψη του Πλουτάρχου, όπως

αυτή διατυπώνεται σε ένα βιβλίο του, που σήμερα δεν είναι πολύ γνωστό, το «ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ» όπου στο δέκατο κεφάλαιο, στο 925d αναφέρονται τα εξής αποκαλυπτικά:

…σκόπει δὲ τοὺς ἄλλους ἀφεὶς ἀπλανεῖς καὶ πλάνητας,

…Ας εξετάσεις όμως τώρα και τους άλλους απλανείς και πλανήτες, που βρίσκονται σε απόσταση από την γη,

ἃ δείκνυσιν Ἀρίσταρχος ἐν τῷ Περὶ μεγεθῶν καὶ ἀποστημάτων,

και μάλιστα με τον τρόπο που τους εξετάζει ο Αρίσταρχος στο έργο του «Περί μεγεθών και αποστημάτων».

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτό το βιβλίο του Αρίσταρχου στο οποίο αναφέρεται ο Πλούταρχος είναι και το μόνο έργο του που έχει διασωθεί.

ὅτι τὸ [925D] τοῦ ἡλίου ἀπόστημα τοῦ ἀποστήματος τῆς σελήνης ὃ ἀφέστηκεν ἡμῶν πλέον μὲν ἢ ὀκτωκαιδεκαπλάσιον ἔλαττον δ' ἢ εἰκοσαπλάσιόν ἐστι.

στο οποίο αναφέρεται ότι η απόσταση του ΗΛΙΟΥ από την ΓΗ, σε σχέση με την απόσταση της ΣΕΛΗΝΗΣ από την ΓΗ, είναι λίγο μεγαλύτερη από 18 φορές και μικρότερη από 20 φορές.

Διαπιστώνουμε ότι ο Πλούταρχος γνωρίζει θαυμάσια, ότι οι αποστάσεις στο των πλανητών, δεν είναι σταθερές αλλά αυξομειώνονται.

Διότι τόσο η τροχιά της ΓΗΣ γύρω από τον ΗΛΙΟ, όσο και η τροχιά της ΣΕΛΗΝΗΣ γύρω από την ΓΗ αποτελούν ελλείψεις.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει έναν συγκεκριμένο σταθερό αριθμό που να εκφράζει τις αποστάσεις των Ουρανίων Σωμάτων, αλλά αναφέρει τα όρια μέσα στα οποία κινούνται.

καίτοι ὁ τὴν σελήνην ἐπὶ μήκιστον αἴρων ἀπέχειν φησὶν ἡμῶν ἓξ καὶ πεντηκονταπλάσιον τῆς ἐκ τοῦ κέντρου τῆς γῆς·

Και μολονότι, όταν υπολογίζει την μέγιστη απόσταση της ΣΕΛΗΝΗΣ από την ΓΗ, λέει σε εμάς ότι είναι 56 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση του κέντρου της ΓΗΣ από την επιφάνειά της.

αὕτη δ' ἐστὶ τεσσάρων μυριάδων καὶ κατὰ τοὺς μέσως ἀναμετροῦντας·

και αυτή την απόσταση, αυτοί που έχουν κάνει τις μετρήσεις, την υπολογίζουν κατά μέσο όρο σε 40000 στάδια.

Άρα είναι προφανές ότι την εποχή εκείνη, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε σήμερα, υπήρχαν πολλοί επιστήμονες που ασχολούνταν με τέτοιου είδους ειδικές μετρήσεις των αποστάσεων των ουρανίων σωμάτων.

καὶ ἀπὸ ταύτης συλλογιζομένοις ἀπέχει ὁ ἥλιος τῆς σελήνης πλέον

Keywords
Τυχαία Θέματα