Σύγχρονη ηρωίδα. Συνέντευξη με μια καθημερινή Ελληνίδα μητέρα

Η Aριστέα Σφακιανάκη μας ανοίγει την καρδιά της

Η Αριστέα Σφακιανάκη είναι άλλη μια εργαζόμενη μητέρα όπως όλες αυτές οι γυναίκες που εργάζονται, κινούνται και ζουν δίπλα μας.
Είναι 36 ετών, έχει δίδυμα, ένα σύζυγο, μια δουλειά που ξεπερνά συχνά το 8ωρο, ένα δάνειο για σπίτι, υποχρεώσεις, λίγο πολύ ό,τι έχει κάθε εργαζόμενη μητέρα.
Η Αριστέα μιλάει στο Queen για τις δυσκολίες και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή ενός ζευγαριού η μητρότητα.

Πόσο άλλαξε ο ερχομός των παιδιών, τη ζωή αλλά και τη σχέση με τον άντρα

σου;
Άλλαξε πολύ! Τα παιδιά καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά τη ζωή σου. Είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορείς να νιώσεις αλλά συγχρόνως και η μεγαλύτερη πίεση. Δεν είσαι πια μόνη, δεν είστε πια μόνοι με τον άντρα σου. Ακόμα και όταν δεν είναι εκεί με την παρουσία τους, και πάλι είναι εκεί, ανάμεσά σας. Από τη στιγμή που έρχονται στη ζωή μας, παύουμε να είμαστε μόνοι μας, είμαστε πλέον τρεις και στη δική μας περίπτωση είμαστε τέσσερις, καθώς αποκτήσαμε δίδυμα! Χρειάστηκε και ακόμα χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας και να αποδεχτούμε τη νέα κατάσταση.

Προσπαθούσατε χρόνια να κάνετε παιδιά; Ένιωσες ποτέ πίεση ή ότι δεν θα έχεις ολοκληρωθεί σα γυναίκα αν δεν αποκτήσεις παιδιά;
Προσπαθούσαμε να κάνουμε παιδιά τέσσερα χρόνια και τελικά χρειάστηκε να καταφύγουμε στη λύση της εξωσωματικής για να αποκτήσουμε τα παιδιά μας. Μέσα στην ατυχία μας, ήμασταν τυχεροί καθώς πετύχαμε με τη πρώτη και μάλιστα εις διπλούν! Τζακ Ποτ! Ένα αγόρι και ένα κορίτσι! Όλη όμως η διαδικασία ήταν φοβερά ψυχοφθόρα και κουραστική. Μοιάζει σαν να μας κούρασαν τα παιδιά ερήμην τους άλλα τέσσερα χρόνια, πριν καν έρθουν στη ζωή.
Όσον αφορά τη πίεση, ήμασταν τυχεροί γιατί η οικογένεια μας δεν μας πίεζε καθόλου. Ίσως επειδή καταλάβαιναν το πόσο φορτισμένοι ήμασταν από μόνοι μας. Με τον άντρα μου είχαμε και οι δυό μας άγχος και παθαίναμε κατάθλιψη κάθε μήνα που δεν κατάφερνα να μείνω έγκυος.
Ήθελα παιδιά και παρά τις δυσκολίες, νιώθεις πραγματικά να ξαναγεννιέσαι. Αρκεί να αποδεχτείς την άγνοιά σου και ότι τα παιδιά πολλές φορές είναι σοφότερα από σένα.

Πόσο καιρό σου πήρε να προσαρμοστείς με τα παιδιά; Υπήρχαν στιγμές που εκνευρίζεσαι και θυμώνεις μαζί τους;
Ακόμα προσαρμοζόμαστε! Είναι τρεισήμισι χρονών και ακόμα νιώθω ότι είμαστε «βρέφη» σε ότι αφορά το μεγάλωμά τους και την παρουσία στη ζωή μας. Νομίζω το μυστικό είναι να αποδεχτείς οτι θα κάνεις λάθη και οτι μαζί με τα παιδιά σου θα μάθεις να μεγαλώνετε παρέα.
Δυστυχώς θυμώνω και εκνευρίζομαι πολύ συχνά με τα μικρά μου. Και δεν μπορώ να το χωνέψω, καθώς πάντα ήμουν πολύ ήρεμη και υπομονετική. Αλλά η κούραση, η άγνοια και ο φόβος φαίνεται να με καταλαμβάνουν και να μην μπορώ να ανταποκριθώ με ψυχραιμία. Και μετά τύψεις, ενοχές και πάλι από την αρχή...

Μπορεί μια γυναίκα τα πρώτα χρόνια να εργάζεται και να μεγαλώνει παράλληλα τα παιδιά της;
Επέστρεψα στη δουλειά μου όταν τα μωρά ήταν τεσσάρων μηνών. Όταν έφτασαν 20 μηνών, ένιωσα οτι δεν ήμουν αρκετά μαζί τους, μου έλειπαν και πίστευα ότι πέρναγαν πάρα πολύ χρόνο με τις γιαγιάδες τους. Έτσι αποφάσισα να μείνω σπίτι, νομίζοντας οτι θα με γεμίζει απόλυτα η ζωή με τα παιδιά. Πόσο λάθος έκανα. Όταν έχεις υπάρξει εργαζόμενη και ανεξάρτητη, είναι δύσκολο να προσαρμοστείς σε μια ζωή που περιλαμβάνει μόνο πλυντήρια, μαγειρέματα, πλυσίματα, νταντέματα και κλάματα. Μην με παρεξηγείτε, εκτιμώ απόλυτα τον χρόνο που περνάω με τα παιδιά μου, αλλά δεν είμαι μόνο αυτό. Έχω ανάγκη να νιώθω παραγωγική, δημιουργική, ανεξάρτητη και πάνω απ'όλα γυναίκα. Τώρα που έχω επιστρέψει εδώ και τέσσερις μήνες στη δουλειά, νιώθω πολύ καλύτερα, και κυρίως νιώθω και καλύτερη μάνα στα παιδιά μου.

Αλλαξε η σεξουαλική σας ζωή μετά τον ερχομό των παιδιών;
Ναι, άλλαξε. Χάθηκε ο αυθορμητισμός και η κούραση σε καταβάλλει τόσο πολύ, που όσο και να θέλεις, απλά δεν μπορείς... Άσε που, ακόμα κι όταν κοιμούνται, νιώθεις οτι έχεις παρέα. Κι αν μπουν μέσα την ώρα εκείνη;

Ποια η πιο συχνή αιτία καβγά με το συζυγό σου;
Η πιο συχνή αιτία τσακωμού είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ο άντρας μου είναι πιο ψύχραιμος και καθέτος όσον αφορά την οριοθέτηση των παιδιών. Καταφέρνει να παραμένει σταθερός στις απόψεις του και όσο αυστηρός χρειάζεται προκειμένου να τον καταλαβαίνουν και να πείθονται. Εγώ δεν καταφέρνω να μείνω σταθερή και μοιάζει να με κάνουν ότι θέλουν. Κι έτσι τσακωνόμαστε πολυ συχνά, καθώς μοιάζουμε συνεχώς αντίπαλοι σε ότι αφορά το μεγάλωμα των παιδιών.

Έχεις άγχος ότι μπορεί να μην είσαι καλή μάνα;
Διάβασα κάποτε, κάπου, οτι «Η απόφαση να κάνεις παιδί ειναι η σοβαρότερη στη ζωή σου, καθώς η καρδιά σου πλέον θα κάνει μόνιμα βόλτες έξω από το σώμα σου.» Μου φάνηκε τότε κλισέ, αλλά τώρα με εκφράζει απόλυτα. Ζω πλέον με μια μόνιμη αγωνία αν είμαι καλή μάνα, αν παίρνω τις σωστές αποφάσεις, αν είμαι υπερβολικά προστατευτική ή πολύ άνετη πολλές φορές προκειμένου να μην τα πιέζω. Αν θα τα μεγαλώσω σωστά προκειμένου να σκέφτονται μόνα τους και να είναι δυνατά και ανέξάρτητα. Να μην κάνουν τα λάθη τα δικά μου, αλλά και να μην τα φορτώσω με τις δικές μου ανασφάλειες και τις δικές μου ανάγκες να ζήσω πράγματα που δεν έζησα, μέσα απο εκείνα. Μόνιμα άγχος, μόνιμα αγωνία...

Ποιοι είναι οι προβληματισμοί σου όσον αφορά το μέλλον των παιδιών σου;
Πρώτα απ'ολα η υγεία τους. Και μετά, δεδομένων των συνθηκών που βιώνουμε στη χώρα μας, να μπορέσουμε να τους δώσουμε τις σωστές βάσεις και τα σωστά εφόδια προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη ζωή τους με δύναμη. Να είναι ευτυχισμένα και να μάθουν να βλέπουν τη χαρά ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα. Να ρουφάνε τη ζωή τους και να μην περιμένουν το αύριο για να κάνουν ότι θέλουν σήμερα.

Eυχαριστούμε πολύ την Αριστέα για τη συνέντευξη. Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου!!

Keywords
Τυχαία Θέματα