Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι...

Καταμεσής του ζόφου, της ευρωπαϊκής κατακραυγής, της ανέχειας, του εφιάλτη της φτώχειας, της ανεργίας, της απληρωσιάς, του lock out, της ατομικής κατάθλιψης γιατί δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, της ομαδικής κατάθλιψης γιατί ως λαός δε μπορέσαμε να τα βγάλαμε πέρα, αρκούμενοι πια στα λίγα με πυροβολημένο το όνειρο για περισσότερα, μόνο να καμαρώσουμε μπορούμε για τον Γιάννη Σμαραγδή.

Ο δημιουργός αυτός, σε χρόνια τόσο δύσκολα, διαλέγει να κάνει ταινία, την ζωή ενός σπουδαίου εθνικά πρόσωπου και νομίζω μέσα απ αυτό, ένα χαμόγελο θα το αξιωθούμε. Γιατι Ελλάδα

δεν είναι μόνο τα μπουζούκια, τα ξενύχτια, οι τεμπέληδες, οι φοροφυγάδες και μια εικόνα ντροπής που τα ξένα ΜΜΕ καλλιεργούν για μας. Ο Σμαραγδής το θυμίζει αυτό στον κόσμο, με μια επική ταινία και κυρίως μας δίνει ένα σημείο αναφοράς, για περηφάνια...
 Ιωάννης Βαρβάκης. Ένας αγράμματος ψαράς, απ τα Ψαρά. Θα μπαρκάρει ως ναύτης, θα γίνει καπετάνιος, θα αποκτήσει δικό του πλοίο και πλήρωμα, θα γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Θα συλληφθεί. Θα τον ρίξουν στο Γεντί Κουλέ. Θα αποδράσει και απ την Κωσταντινούπολη θα φτάσει περπατώντας στην Αγία Πετρούπολη, έχοντας χάσει τα πάντα. Θα αρχίζει απ την αρχή. Θα ζητήσει ακρόαση απ την Μεγάλη Αικατερίνη.

Θα του παραχωρηθούν ειδικά προνομία για ψάρεμα στην Κασπία Θάλασσα. Εκεί θα προσέξει το φαγητό που τρώνε οι ψαράδες. Χαβιάρι. Θα βρει τρόπο να το συντηρήσει, να το συσκευάσει, να το εμπορευτεί, να το κάνει μόδα σε όλη την Ευρώπη. Θα γίνει μυθικά πλούσιος. Όλα του τα χρήματα θα τα διαθέσει σε κοινωφελή έργα, εκκλησιές, αλλά και μουσουλμανικά τεμένη, ορφανοτροφεία, υποτροφίες, σχολειά. Σε ένα μάλιστα απ' αυτά σπούδασε και ο γίγαντας των ευρωπαϊκών γραμμάτων Αντον Τσεχοφ. Θα φτιάξει ακόμη τεράστια έργα, όπως γέφυρες, βιβλιοθήκες και ότι μπορεί, αφοσιωμένος στο κοινό καλό σε όλη του τη ζωή. Θα γίνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας, θα ονειρευτεί μια ελεύθερη πατρίδα, θα τα δώσει όλα για την Ελλάδα. Θα πεθάνει φτωχός. Αυτός, ο αυτοδημιούργητος Κροίσος. Φτωχός αλλά σπουδαίος! Έχει πέσει στην ζωή, έχει σηκωθεί, έχει μεγαλουργήσει, έχει ξαναπέσει, για να γίνει μύθος.

Το ίδιο σπουδαίος είναι και ο Σμαραγδής επιλέγοντας τον ψαρά Βαρβάκη για μια ταινία, διεθνή, που παρηγορεί καρδιές ελληνικές. Η Κατρίν Ντενέβ, είναι η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας». Μαζί της ο γνωστός απ το οι «Οι Ζωές των Άλλων» Σεμπάστιαν Κοχ ως Ιωάννης Βαρβάκης. Πρωταγωνιστούν ακόμα οι Χουάν Ντιέγκο Μπότο , οι Ρώσοι σταρ Εβγκένι Στίχκιν και Όλγκα Σουτούλοβα. Ο Λάκης Λαζόπουλος αντιμετωπίζει την πρόκληση να ενσαρκώσει το θείο, ενώ πρωταγωνιστούν ακόμη οι: Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου και Γιάννης Βούρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα