Μάρα Μεϊμαρίδη: επιστροφή στην λογοτεχνία

Είχαμε γνωριστεί πριν χρόνια. Οι «Μάγισσες της Σμύρνης» μόλις είχαν κυκλοφορήσει και είχαν κάνει παταγώδη επιτυχία. Θυμάμαι τη συνέτρεξε σε ένα κατάλευκο σπίτι, στο Ψυχικό. Ήταν η εποχή που σπούδαζε αστροφυσική και μίλαγε εμμονικά όλο για την καινούργια της επιστήμη. Πίσω της το Παρίσι και η αρχαιολογία σε σπουδές στην Ελλάδα και σε ανασκαφές παντού, η σχολή ξεναγών, η βιολογία, η ιατρική, η ανθρωπολογία, η μεγάλη έρευνα για την ανάπτυξη των ελληνόπουλων, με τις καμπύλες που υπάρχουν σε όλα τα βιβλία γεννήσεων. Εντυπωσιακά

έξυπνη, με προβοκατόρικες ατάκες, ένα διάχυτο μυστήριο και μια γοητεία που σε κράταγε όμως στο δικό σου χώρο, μη επιτρέποντας παραβιάσεις.

Κλασσική οικοδέσποινα, πολύ περιποιητική, με τον αέρα της καλοζωισμένης αστικής τάξης, απόλυτα έλεγε πως μετά τις Μάγισσες δε θα γράψει άλλο βιβλίο. Έχοντας εντυπωσιαστεί απ τις ικανότητες της στην γραφή, στις περιγραφές, στην ιδιαίτερη θεματολογία, στη πλήρη γνώση της εποχής και του γνωστικού αντικειμένου που περιέγραφα, είχα παραξενευτεί. Μα είναι δυνατόν. Απόλυτα ξανά επέμενε πως ναι, δε θα ξαναγράψει.

Και ύστερα οι Μάγισσες έγιναν σειρά, η ίδια βρέθηκε στην τηλεόραση σε ποικίλους ρόλους, ό,τι έκανε συζητιόταν πολύ, εξέδωσε μια τράπουλα που κοιτάζοντας την διάβαζες το μέλλον, έκανε μαγαζιά με μυστικά βοτάνια και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Η λογοτεχνία, το μυθιστόρημα έμοιαζε πραγματικά παρελθόν για αυτήν και κρίμα.
Και να που η απολυτότητα αναθεωρήθηκε. Σήμερα η Μάρα Μεϊμαρίδη, διδάκτωρ πια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επέστρεψε με ένα βιβλίο, που ταιριάζει στον κόσμο που αναμοχλεύει με τις αφηγήσεις της. Ντάσταρ. Μια ιστορία αγάπης πέρα απ τον χρόνο, με διάρκεια 3000 ετών, όπου οι ξεπερασμένες θεότητες δε ζουν την πτώση αλλά την αναγέννηση σε σάρκινους εαυτούς και διεκδικούν ανθρωπιά.

Ξανά οι μεγάλες αρετές της Μάρας Μεϊμαρίδη είναι εδώ. Χαρακτήρες ελκυστικοί, πλοκή πρωτότυπη, μια ιστορία διαφορετική, η μεταφυσική ή το άγνωστο και το μυστηριακό θέλγουν απ τις σελίδες της, σε έναν κόσμο που πλάθει μόνη της και μας βουτάει μέσα του!

Keywords
Τυχαία Θέματα