Χρόνια πολλά, Vogue!

Η βίβλος της μόδας κλείνει τα 120 και το Queen θυμάται πώς ξεκίνησαν όλα

Σε όποια ηλικία, φυλή ή κοινωνική τάξη κι αν απευθυνθούμε, στον δυτικό κόσμο, δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει έστω ξεφυλλίσει ένα τεύχος της Vogue. Είναι η «βίβλος της μόδας», όπως την αποκαλούν από το πρώτο της κιόλας τεύχος, που κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου του 1892. Από το πρώτο εκείνο τεύχος, που κυκλοφόρησε ο εκδότης, Arthur Baldwin Turnure, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση

με το κύρος και την επιρροή που ασκεί το συγκεκριμένο περιοδικό στον κόσμο του στυλ. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το αγοραστικό κοινό στο οποίο αυτό απευθύνεται.

Στόχος του ιδρυτή της ήταν η Vogue να αποτελέσει τρόπο ψυχαγωγίας των μελών των πιο προνομιούχων και ευκατάστατων οικογενειών της Νέας Υόρκης. Από την πρώτη στιγμή κύριο θέμα του περιοδικού υπήρξε η μόδα, αλλά σε αυτά τα πρώτα τεύχη, η θεματολογία του περιείχε εκτενή άρθρα που αφορούσαν τα βιβλία, το θέατρο, την μουσική, τις τέχνες και τον τρόπο ζωής. Λόγω των γνωριμιών του Turnurue με την ανώτερη κοινωνική τάξη της Νέας Υόρκης, ο εκδότης είχε πρόσβαση στα σπίτια, τα ρούχα και τα πάρτι οικογενειών όπως οι Vanderbilt, οι Astor, και οι Whitney.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 1909, ο εκδοτικός όμιλος Condé Nast αγόρασε την Vogue. Και από σύμβολο της πολυτέλειας και του glamour, το περιοδικό έγινε iconic τίτλος. Από εβδομαδιαίο τίτλο, η Condé Nast άρχισε να το εκδίδει δύο φορές τον μήνα ενώ το 1916, κυκλοφόρησε η βρετανική της έκδοση. Ακολούθησαν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, το 1920, όπου η επιτυχία του ήταν τεράστια, από την πρώτη στιγμή. Οι αριθμοί κυκλοφορίας και τα κέρδη από τις πωλήσεις του περιοδικού αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, με διευθύντρια την θρυλική Diana Vreeland, η απήχηση της Vogue στη νεολαία έγινε τεράστια, αφού, με την σεξουαλική επανάσταση, τα κείμενά του, που μιλούσαν ανοιχτά για την σεξουαλικότητα, αλλά και τα editorials, που ήταν επικεντρωμένα στην σύγχρονη μόδα, ήταν πρωτοπόρα και ιδιαίτερα ελκυστικά, σε μία γενιά που άρχιζε να απελευθερώνεται από ενοχές και τα ήθη της εποχής. Το 1973, η Vogue έγινε μηνιαίο περιοδικό και το περιεχόμενο και το ύφος του υπέστησαν δραματικές αλλαγές ώστε να εξυπηρετούν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του target group του.

 

Διαβάστε ακόμα:

Jean Shrimpton: Το supermodel που σηματοδότησε μία ολόκληρη, χρυσή εποχή
Στον μαγικό κόσμο του Marcel Rochas
Rene Gruau: Ένα μεγάλος καλλιτέχνης της μόδας

Keywords
Τυχαία Θέματα