Bette Davis: η iconic «κακιά» του Hollywood

Η ηθοποιός Bette Davis σφράγισε με το στυλ της και το ταλέντο της τον προηγούμενο αιώνα.

Υποψήφια δέκα φορές για βραβείο Oscar και νικήτρια δυο φορές η Bette Davis είναι μαζί με την Audrey Hepburn από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του Hollywood του προηγούμενου

αιώνα.

Η Bette είχε και υποστήριζε σθεναρά αυτό που λείπει από το σύγχρονο Hollywood, τη στόφα του star που είναι πάντα προσεγμένος μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Το στυλ της δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί, καθώς ήταν χαμαιλέοντας και προσαρμοζόταν απόλυτα με την εποχή και τις ανάγκες κάθε ταινίας. Αν και το σώμα της (μεγάλο μπούστο, λεπτή μέση και στρογγυλεμένοι γοφοί) ήταν ιδανικό για την δεκαετία του '50 η Bette επέβαλλε την παρουσία της και την προηγούμενη δεκαετία παρόλο που για τους δραματικούς ρόλους που έπαιζε κυρίως, η σιλουέτα της θεωρείτο «δύσκολη». Ποτέ δεν επεδίωξε τον τίτλο του sex symbol, όμως παντρεύτηκε πολλές φορές και είχε αρκετούς εραστές.

Η Bette αρνήθηκε να ενδώσει στα καθιερωμένα πρότυπα ομορφιάς και επαναπροσδιόρισε την κλασική γυναικεία συμπεριφορά στο σινεμά αποσπώντας από τους κριτικούς σχόλια όπως «μια καινούργια εκδοχή ξανθιάς ομορφιάς». Από γεροντοκόρη στο «Now Voyager», σε ανασφαλή star στο «All About Eve» και σε ντροπαλή γκουβερνάντα στο «All This and Heaven, Too», ήταν πάντα η Bette Davis.Το τσιγάρο στα δάχτυλά της ήταν μόνιμο αξεσουάρ, ενώ από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της στη μεγάλη οθόνη ήταν όταν έκανε είσοδο σε ένα χορό φορώντας κόκκινο φόρεμα (στην πραγματικότητα ήταν σκούρου χρώματος, αλλά στην κάμερα «έγραφε» κόκκινο) στην ταινία «Jezebel». Στην πραγματικότητα, όμως, η προσωπική της γκαρνταρόμπα πέρα από τις ταινίες ήταν κυρίως μονοχρωματική και έμοιαζε βγαλμένη από τις ταινίες του '40.

Ακόμα και μετά το εγκεφαλικό συνέχιζε να παίζει και δεν αποσύρθηκε ποτέ από τις δημόσιες εμφανίσεις. Με το θάνατό της το 1989 το τέλος μιας υπέρλαμπρης εποχής ειδώλων σηματοδοτήθηκε και το Hollywood έγινε ακόμη φτωχότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα