Το κύριο είναι η εφαρμογή των μέτρων

Μιχάλης Ιγνατίου
[email protected] - Twitter: @mignatiou

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Κάρβιλ, ο Στεφανόπουλος και ο Μπεγκάλα, οι τρεις σύμβουλοι του τότε υποψήφιου για την αμερικανική προεδρία Μπιλ Κλίντον, αποφάσισαν να αλλάξουν τη...
συζήτηση, που γινόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, εισάγοντας ένα καινούριο σύνθημα, που ανάγκασε τους Αμερικανούς πολίτες να ξεχάσουν τις σεξουαλικές περιπέτειες του μετέπειτα προέδρου της υπερδύναμης. «Είναι η οικονομία, βλάκα», είπε ένας εκ των τριών σε μία από τις
πολλαπλές συσκέψεις τους, που κατέγραψε η δημοσιογραφική κάμερα και αργότερα έγινε ένα επιτυχημένο ντοκιμαντέρ.
Το σύνθημα κυριάρχησε και κάθε φορά που οι αντίπαλοι του Μπιλ Κλίντον ανακάλυπταν μία νέα Τζένιφερ Φλάουερς, οι τρεις σύμβουλοι απαντούσαν ότι ο υποψήφιός τους δεν θα χάνει το χρόνο του να απαντά στο «κουτσομπολιό», επειδή ασχολείται μόνο με την οικονομία.
Βέβαια, το σύνθημα ήταν απόλυτα αληθινό, άσχετα εάν το ενέταξαν στον προεκλογικό αγώνα επειδή αυτό απαιτούσε η ανάγκη του τότε υποψήφιου Κλίντον. Οταν εξελέγη -ύστερα από ένα δύσκολο προεκλογικό αγώνα- αφοσιώθηκε στην οικονομία και η Αμερική έφτασε επί προεδρίας του, να έχει πλεόνασμα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, έχουμε ξεφύγει προ πολλού από τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα είναι η οικονομία. Τα τραγικά λάθη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και το μέγα σφάλμα -κατ' άλλους ατόπημα- του προηγούμενου πρωθυπουργού «να ρίξει την Ελλάδα στα βράχια», μας οδήγησαν στον άγριο και χωρίς καμία ευαισθησία μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., όπου έχουμε εγκλωβιστεί - φοβάμαι για τα επόμενα 50 χρόνια. Ξεπερνώντας το ερώτημα αν ήταν ορθή ή λάθος η απόφαση του κ. Παπανδρέου -ποιος έχει αμφιβολία ότι αποδείχθηκε κάκιστη επιλογή- και επειδή εδώ που έχουν φέρει τα πράγματα οι πολιτικοί, πλέον τα ψέματα τελείωσαν, πρέπει να πάρουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί μία απόφαση για τη συνέχεια.
Το σύνθημα το Μάιο του 2010 έπρεπε να ήταν «είναι η εφαρμογή, βλάκα»... Το ίδιο είναι και σήμερα, αν και ο λαός, που έκανε φοβερές θυσίες τους τελευταίους 21 μήνες, δεν αντέχει και αδυνατεί να πράξει οτιδήποτε άλλο.
Η εφαρμογή των μέτρων που έλαβαν οι δανειστές σε συνεργασία με την κυβέρνηση Παπανδρέου, με την υποταγή στο μηχανισμό, δεν έγινε ποτέ. Και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι ένα πόντο από τον γκρεμό και τη χρεοκοπία είναι επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του, δεν είχαν ασχοληθεί με το μείζον θέμα της εφαρμογής. Διότι είναι εύκολο να πάρει κανείς μέτρα - αυτό το κάνει και ένα νήπιο. Το δύσκολο είναι η υλοποίηση των υποσχέσεων που συνεχίζουν να δίνουν οι κυβερνώντες, ακόμα και τώρα όταν γνωρίζουν πως οι πολίτες δεν έχουν χρήματα ούτε για τα αναγκαία.
Το πρώτο Μνημόνιο ήταν η αρχή του τέλους, το δεύτερο Μνημόνιο μπορεί να αποδειχθεί η ταφόπετρα. Δεν προσφέρει τίποτα, ούτε για χάρη της συζήτησης, να δακτυλοδείχνουμε τους υπεύθυνους. Γι' αυτούς θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη - ήδη ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι κατ
Keywords
Τυχαία Θέματα