Τι θα γίνει με το 200άρι των μακροχρόνια ανέργων

Μέσα στους επόμενους μήνες ο ΟΑΕΔ θα αρχίσει να καταγράφει ραγδαία μείωση στον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται περίπου στους 300.000. Όχι, δεν προβλέπεται ότι θα αρχίσουν οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά. Απλώς θα συμπληρώνεται το...
12μηνο και οι άνεργοι θα χάνουν το δικαίωμα επιδότησης. Το μόνο στο οποίο θα μπορούν να προσβλέπουν είναι το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, το γνωστό 200άρι. Όμως οι όροι χορήγησής
του αυτή τη στιγμή είναι «ασφυκτικοί» και ουσιαστικά αποκλείουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό και τίθενται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, ύψους 200 ευρώ, χορηγείται με εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια. Αποκλείονται αυτομάτως:

1. όλοι οι άνεργοι ηλικίας κάτω των 46 ετών

2. όλοι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό άνω των 10.000 ευρώ. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 5000 ευρώ αλλά το υπουργείο Εργασίας συνειδητοποίησε ότι με το ελάχιστο ατομικό τεκμήριο στα 3.500 ευρώ και το μικρότερο τεκμήριο ενός ΙΧ θα ανέρχεται στα 4000 ευρώ, ουσιαστικά, έμενε εκτός όλη η χώρα.

3. όλοι όσοι έχουν πάρει επίδομα ανεργίας για λιγότερο από 12 μήνες. Και αυτό το κριτήριο θα το βρούμε μπροστά μας. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013, δεν θα χορηγείται επίδομα ανεργίας παρά μόνο για 18 μήνες εντός μιας τετραετίας (σ.σ θα γίνει 16 μήνες από την 1η Ιανουαρίου 2014). Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνεργοι θα δικαιούνται μόνο τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του 18μήνου. Δεν θα δικαιούνται 12μηνη επιδότηση και αυτομάτως θα χάνουν και το επίδομα μακροχρόνια ανέργων.

Στον ΟΑΕΔ, έχουν ήδη εντοπίσει το πρόβλημα. Καταρχήν γνωρίζουν ότι η μακροχρόνια ανεργία δεν είναι πλέον πρόβλημα μόνο των 50άρηδων αλλά αγγίζει και τους 35αρηδες και τους 30άρηδες ειδικά τις γυναίκες. Άρα, θεωρούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ηλικιακό κριτήριο, Όπως επίσης, πρέπει να επανεξεταστεί και το εισοδηματικό κριτήριο καθώς το τεκμαρτό εισόδημα των 10.000 ευρώ ουσιαστικά αποκλείει και ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ασφαλώς, οι οριστικές αποφάσεις, θα ληφθούν με κριτήριο τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΔ ο οποίος αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως προβλήματα. Πηγές από τον οργανισμό αναφέρουν ότι έως το τέλος του χρόνου, θα προκύψει «τρύπα» ύψους 200-250 εκατ. ευρώ η οποία θα πρέπει να καλυφτεί προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

fpress.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα