Συναγερμός στην Ευρώπη για τα επισφαλή τραπεζικά δάνεια

Διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τρωτά σημεία των τραπεζικών συστημάτων σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και παράλληλα προειδοποιούν και για ρεκόρ επισφαλών δανείων το 2013.

Εκτιμήσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι τα χειρότερα στην κρίση έχουν παρέλθει.

Η Morgan Stanley, σε έκθεσή της, εκτιμά ότι η Ελλάδα

φαίνεται ως η χώρα με τραπεζικό σύστημα που από τη μια υπολείπεται κεφαλαιακής επάρκειας και από την άλλη επιβαρύνεται με ισχυρές προβλέψεις, λόγω αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό, όπως προκύπτει από τους σχετικούς δείκτες της MS, που αφορούν όμως σε στοιχεία για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η διαπίστωση αυτή δεν είναι κάτι το οποίο εκπλήσσει αφού ως γνωστό ένα σημαντικό μέρος της βοήθειας προς τη χώρα μας το οποίο φτάνει στα 50 δισ. ευρώ αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξαιτίας της επιδείνωσης των ενεργητικών τους.

Κατά την άποψη των αναλυτών της MS η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών είναι πιο σημαντική έναντι του αν οι καταθέσεις προέρχονται από το εξωτερικό ή αν το τραπεζικό σύστημα δείχνει υπερμέγεθες σε σχέση με το ΑΕΠ. Από αυτή την άποψη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πλέον ευάλωτο, ενώ ακολουθούν τα συστήματα της Ιταλίας και της Αυστρίας.

Η Morgan Stanley θεωρεί γενικά πως στην Ευρωζώνη, η πορεία για το σύνολο των καταθέσεων δείχνει να είναι σχετικά σταθερή με βάση όμως τα στοιχεία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Φυσικά ανά μεμονωμένη χώρα υπάρχει μεταβλητότητα της καταθετικής βάσης τους. Πάντως, οι καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες τείνουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι των καταθέσεων στις περισσότερες χώρες, είναι σχετικά σταθερές. Επίσης καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα περισσότερο από το 70% των καταθέσεων ανήκει σε λογαριασμούς νοικοκυριών.

Για τους αναλυτές της Ernst & Young, η κρίση χρέους της Κύπρου υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη δεν έχουν τελειώσει ακόμη, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής βρίσκεται σε μια εύθραυστη και ανομοιόμορφη τροχιά.

Στην έκθεση «Eurozone Financial Services Forecast», η Ernst & Young προβλέπει την εκτόξευση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος, αν και εκτιμά ότι, χωρίς να μπορούν να αποκλεισθούν ενδεχόμενα τοπικά προβλήματα, η επώδυνη φάση για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρωζώνη έχει σχεδόν τελειώσει.

Το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, έχοντας συρρικνωθεί κατά 856 δισ. ευρώ το 2012, αναμένεται να μειωθεί κατά 500 δισ. ευρώ το 2013 πριν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 1,7% σε όλη την Ευρωζώνη πέρσι. Η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχισθεί και το 2013, αλλά με μειωμένο ρυθμό γύρω στο 0,5%, ενώ αναμένεται να αρχίσει και πάλι να αυξάνεται το 2014, με ρυθμό 2,9%.

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, ως προς το κόστος τραπεζικού δανεισμού, παραμένει και ως εκ τούτου οι περιφερειακές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν μια πιο σημαντική συρρίκνωση του δανεισμού φέτος. Λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις περιφερειακές οικονομίες, το ποσοστό τους στην Ευρωζώνη θα φθάσει φέτος στο 7,2%, το υψηλότερο ποσοστό από την καθιέρωση του ευρώ.

The post Συναγερμός στην Ευρώπη για τα επισφαλή τραπεζικά δάνεια appeared first on Enimerwsi.gr - Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα