Στο 0,8% έπεσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Πτώση του πληθωρισμού στο 0,8% τον Δεκέμβριο του 2012, έναντι 2,4% που «έτρεχε» τον αντίστοιχο μήνα το 2011, προκαλεί η γενική “καθίζηση” στην αγορά.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε δωδεκάμηνη βάση, το 2012 «έκλεισε» με πληθωρισμό 1,5% έναντι 3,3% το 2011.

Η μείωση του τιμαρίθμου όμως στο 0,8% μοιάζει με … μαγική εικόνα, του αν εξετάσει κανείς τις μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα οι τιμές αυξήθηκαν:

α) Κατά 5,3% στον κλάδο «Ένδυση και υπόδηση, λόγω

αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 11,1% στον κλάδο «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

γ) Κατά 1,6% στον κλάδο «Μεταφορές» , λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

Αντιθέτων μειώθηκαν οι τιμές στους κλάδους:

α) «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» κατά 0,6% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές.

β) «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» κατά 1,2% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’ κατά 3,2% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.

δ) «Υγεία» κατά 3,9% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

ε) «Επικοινωνίες» κατά 3,9% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

στ) «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες» κατά 2,6% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.

ζ) «Εκπαίδευση» κατά 3,9% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

η) «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» κατά 1,0% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων και των ξενοδοχείων.

θ) «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» κατά 2,1% , λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων-ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές αυξήθηκαν:

– 37,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης
– 16,3% στο ηλεκτρικό ρεύμα
– 15,5% οι πατάτες
- 5,9% το φυσικό αέριο
- 4,3% τα λαχανικά
- 4,2% η βενζίνη
- 33,7% τα αεροπορικά εισιτήρια

Αντιθέτως μειώθηκε η τιμή στα φάρμακα 15,4% και στα νωπά λαχανικά 13,1%. Στο “ύψος” τους έμειναν ή και οριακά αυξημένες ήταν οι τιμές στο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

The post Στο 0,8% έπεσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα