Στις 13 Φεβρουαρίου η υπογραφή για τον TAP στην Αθήνα

Στην Αθήνα, στις 13 Φεβρουαρίου, θα γίνει η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού Transadriatic Pipeline (TAP), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμμαντιάροφ το Σάββατο

στο Μόναχο.

Στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, μετά από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του.

Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδίως στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού.

Ο κ. Μαμμαντιάροφ μίλησε για στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν του φυσικού αερίου. Παράλληλα, ο κ. Μαμαντιάροφ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Μπακού.

Η συγκεκριμένη διακυβερνητική συμφωνία, η οποία αποτελεί τη βάση παροχής της απαραίτητης πολιτικής στήριξης στον αγωγό, ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή του (τον προσεχή Ιούνιο) από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να αποτελέσει τη βασική οδό του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου μέσω του οποίου θα μεταφερθεί από το 2017 το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η επιλογή της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ θα γίνει μεταξύ του ΤΑΡ και του Nabucco West (που καταλήγει στην Αυστρία).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος είχε το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Ιταλία, Τζούλιο Τέρτσι και από την Αλβανία, Έντμοντ Παναρίτι, προκειμένου να διευθετηθούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ, λόγω της οικονομικής και εμπορικής του βιωσιμότητας, μοιάζει να κερδίζει έδαφος έναντι του Nabucco West επέδρασε καταλυτικά στην επίσπευση των διαδικασιών. Ο ΤΑΡ εμφανίζεται, κατά διπλωματικούς κύκλους, να έχει υπερκεράσει τις αμφιβολίες που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διακριτική υποστήριξη που παρείχε στον Nabucco West.

The post Στις 13 Φεβρουαρίου η υπογραφή για τον TAP στην Αθήνα appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα