Σταθερός στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο

Σταθερός παρέμεινε το Δεκέμβριο ο δείκτης του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, παραμένοντας όπως και τον Νοέμβριο στο 2,2%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Η τιμή αυτή, που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από τον DowJones Newswires, επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της πορείας του πληθωρισμού που είχε διαπιστωθεί από τις αρχές του 2012 και η οποία είχε διακοπεί για δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Με βάση τα εξειδικευμένα στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανία είναι εκείνη που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ετήσιο δείκτη, με 5,2%, που όμως είναι συρρικνωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου (5,7%).

Ακολουθεί ο τομέας «τροφίμων, ποτών και καπνού» με 3,1%, σχεδόν σταθεροποιημένος ως προς τον Νοέμλβριο (3%).

Ο πληθωριστικός δείκτης εμφανίζεται αυξημένος στις υπηρεσίες (1,8% σε σχέση με το 1,6% του Νοεμβρίου), ενώ σταθερός παραμένει για τα βιομηχανικά αγαθά πλην της ενέργειας (1,1%).

Η τιμή αυτή του πληθωρισμού δεν είναι ικανή να οδηγήσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μολονότι για 25ο συνεχόμενο μήνα ξεπερνά το 2%, που έχει τεθεί ως όριο από τη σύμβαση για το ενιαίο νόμισμα.

Στην ουσία, εκείνο που ανησυχεί την ΕΚΤ, είναι η πορεία της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η οποία εισήλθε σε ύφεση κατά το γ’ τρίμηνο του 2012 και πλέον προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2013.

The post Σταθερός στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα