«Στα αζήτητα» και πάλι οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις ΔΕΚΟ

“Σκάλωσε” και πάλι το σχέδιο ανάκτησης από το ελληνικό δημόσιο των κρατικών ενισχύσεων σε ΔΕΚΟ που θεωρούνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ως “παράνομες” και για αυτό πιέζει να επιστραφούν στο δημόσιο. Ορισμένες μάλιστα από τις δεκάδες επιχειρήσεις αυτές, όπως η ΟΠΑΠ, βρίσκονται σε προχωρημένο ιδιωτικοποίησης ενώ άλλες θα έρχονταν αντιμέτωπες με «ξαφνικό θάνατο» αν υποχρεώνονταν να πληρώσουν άμεσα στο δημόσιο δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια

ευρώ –εντόκως μάλιστα- όπως ζητά η Κομισιόν.Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέσυρε από το νομοσχέδιο για την «Κεφαλαιαγορά» την διάταξη που καθόριζε τις διαδικασίες ανάκτησης των παράνομων ενισχύσεων. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνόδευε την διάταξη, όπως είχε αυτή αρχικά κατατεθεί, σκοπός της ήταν η συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο και η αποκατάσταση των στρεβλώσεων στους όρους ανταγωνισμού για επιχειρήσεις που στο παρελθόν “ευνοήθηκαν πλαγίως” από το ελληνικό δημόσιο με τις εγγυήσεις που έλαβαν, σε σχέση με τις υπόλοιπες που προσπαθούσαν χωρίς “δεκανίκια” του Κράτους να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της αγοράς. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν προ δεκαετίας και πλέον στις επιχειρήσεις αυτές. Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται όμως –για διάφορους λόγους και αιτίες- κρατικές εταιρίες όπως η ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, τα ΕΑΣ – Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά ακόμα και η ΛΑΡΚΟ.Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ είχε εκδώσει μάλιστα και αποφάσεις για ορισμένες από τις επιχειρήσεις αυτές, που ουδέποτε εκτελέστηκαν.

The post «Στα αζήτητα» και πάλι οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις ΔΕΚΟ appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα