Ρίκεν Πατέλ: Η «φωνή» που ενώνει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στο διαδίκτυο

Ο παγκόσμιος διανοητής που η Huffington Post έχει ψηφίσει ως «τον απόλυτο παίκτη που μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι στην πολιτική» είναι ο άνθρωπος που ηγείται του μεγαλύτερου δικτύου ακτιβιστών στον κόσμο.

Ο Ρίκεν Πατέλ ηγείται του κινήματος «clicktivism» («κλικακτιβισμός» ή «ακτιβισμός του ιντερνετ») που έχει ως στόχο να «γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του κόσμου που έχουμε και του κόσμου που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν» και αριθμεί 20 εκατομμύρια

μέλη.

Από την ίδρυση του το 2007, το Avaaz («Η Φωνή» στα περσικά) έχει οργανώσει μια σειρά από διαδικτυακές εκστρατείες. Αντικείμενό τους έχουν αποτελέσει κατά καιρούς η κλιματική αλλαγή, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ακόμη και η κριτική στον Αυστραλό μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ο 36χρονος βρετανοϊνδός γεννήθηκε το 1977 στο Εντμοντον του Καναδά, σπούδασε πολιτική και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατόπιν έκανε το μεταπτυχιακό του στο Χάρβαρντ, ειδικεύεται στη διοργάνωση ψηφοφοριών τις οποίες διαδίδει μέσω e-mail.

Στις κινητοποιήσεις αυτές εκατομμύρια άνθρωποι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε περισσότερο από το να διαμαρτυρηθούν με ένα «κλικ», και που αποτελεί και την επιτυχία του.

Ο ίδιος απαντά στους επικριτές του που τον κατηγορούν για «εύκολη λύση» ότι «υπάρχουν δυο είδη ματαιότητας: να πιστεύεις πως ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει και να θεωρείς πως εσύ δεν μπορείς να παίξεις κάποιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή».

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του το Avaaz, που λειτουργεί σε 15 γλώσσες και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τα μέλη του, έχει καταγράψει αρκετές επιτυχίες: το 2011 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση της εκστρατείας για να διακοπεί το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 του Μπαχρέιν μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το καθεστώς, ενώ ήταν η πρώτη ΜΚΟ που παρείχε βοήθεια στους πληγέντες στη Βιρμανία μετά τον φονικό κυκλώνα του 2008.

The post Ρίκεν Πατέλ: Η «φωνή» που ενώνει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στο διαδίκτυο appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα