Ρεν: Μπορούμε να εργαστούμε με την Κύπρο όπως με την Ισπανία

Η Κύπρος χρειάζεται να καταπολεμήσει άμεσα το ξέπλυμα χρήματος, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία πρέπει να εμμείνουν στα μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

«Η Κύπρος έχει θεσπίσει διάφορους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, το βασικό ζήτημα είναι η εφαρμογή τους, να

διασφαλιστεί ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα για το νησί», δήλωσε ο Ρεν απαντώντας σε ένα think tank των Βρυξελλών.

«Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να είναι στην ίδια γραμμή με τις ευρωπαϊκές αρχές, και στη συνέχεια να δουλέψουμε με την Κύπρο όπως κάναμε και με την Ισπανία», πρόσθεσε. Δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος βοήθειας για την Κύπρο είναι «σε εξέλιξη», και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να λάβουν αποφάσεις με την πάροδο του χρόνου για να εγγυηθούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Κύπρο.

Για τη Γαλλία και την Ιταλία, ο Ρεν προειδοποίησε ότι πρέπει να συνεχίσουν τα προγράμματα μεταρρύθμισης και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των κλάδων τους. «Η Ιταλία έχει γίνει μια πολύ πιο σταθερή χώρα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους που συνδέονται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνει σε αυτή την τροχιά και να μείνει μακριά από κακοτοπιές», δήλωσε ο Rehn, προσθέτοντας ότι η κύρια πρόκληση είναι να διατηρήσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση, αλλά να εντατικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, στους επόμενους μήνες θα δούμε πολύ δύσκολες στιγμές και κοινωνικές εντάσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα βιώσουμε βελτίωση στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των πολιτών, με μια κάποια καθυστέρηση», τόνισε.

Επανέλαβε εξάλλου τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, για τη σημασία του να δανείζουν οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία, χαρακτηρίζοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση «μία από τις Αχίλλειες πτέρνες αυτό το διάστημα». «Οι μεγάλες επιχειρήσεις παίρνουν χρηματοδότηση, αλλά υπάρχει η χρηματοσότηση από τον ESM», τόνισε μιλώντας για την Ισπανία. «Υπάρχει κάποια χαλάρωση των συνθηκών αλλά δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.

The post Ρεν: Μπορούμε να εργαστούμε με την Κύπρο όπως με την Ισπανία appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα