Ψύχραιμη πτώση στην Ευρώπη – Εντονότερες πιέσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία

Μάλλον ψύχραιμη είναι η αντίδραση των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων απέναντι στην πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ευρωζώνης απόφαση του Eurogroup να επιβάλει εισφορά στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών.

Οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι χάνουν κάτι παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, έστω και εάν οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, με την απόφαση αυτή, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα και στα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων των καταθέσεων.

Εμφανώς

μεγαλύτερη είναι η νευρικότητα στις αγορές της περιφέρειας, όπως είναι αυτές της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου οι αποφάσεις για την Κύπρο αντιμετωπίζονται σαν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Το ευρώ σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 14 μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ στις αγορές ομολόγων, η στροφή στην ασφάλεια ευνοεί τους αμερικανικούς και γερμανικούς τίτλους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,76%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,09% και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 0,93%.

Κατά 1,97% υποχωρεί ο IBEX 35 στην Ισπανία, 2,08% ο FTSE MIB στην Ιταλία και 2,34% ο MICEX στη Ρωσία.

Αν και βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει αναταραχή, ωστόσο οι εξελίξεις στην Κύπρο θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, εκτιμά ο Francisco Garzarelli της Goldman Sachs σε έκθεση του προς τους πελάτες της επενδυτικής. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο περάσει απ’ την κυπριακή Βουλή.

Από την πλευρά της, η Nomura προβλέπει εκροές της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, ως άμεσο αποτέλεσμα της επιβολής εισφοράς στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Και τονίζει ότι οι έμμεσες επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Για κίνδυνο τραπεζικού πανικού στην Ευρώπη μιλά η Societe Generale σε νέα έκθεσή της, αν και τονίζει ότι οι καταθέτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση.

Η Moody’s σημειώνει ότι η απόφαση περιορίζει τη στήριξη για τους πιστωτές των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη και δείχνει ότι οι χαράσσοντες την πολιτική είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη διατάραξη των αγορών, προκειμένου να αποτρέψουν κρατικές χρεοκοπίες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο τζίρος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σήμερα υπερδιπλάσιος του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 1,3%, στα 1,2913 δολάρια.

Πηγή: newmoney.gr

The post Ψύχραιμη πτώση στην Ευρώπη – Εντονότερες πιέσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα