Προσοχή, το κινητό σας ίσως κρύβει… απατεώνες

Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το...
κινητό σας για να στείλετε ένα μήνυμα, να σερφάρετε στο Ιντερνετ ή να κατεβάσετε μια εφαρμογή; Αν απαντήσατε «πολύ», το πιθανότερο είναι να μη γνωρίζετε ότι οι επιθέσεις στα κινητά τηλέφωνα είναι, πλέον, τόσο συχνές όσο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν απαντήσατε «καθόλου», τότε ήρθε η ώρα να θωρακίσετε τη συσκευή σας απέναντι στους ψηφιακούς κινδύνους.

Τους τελευταίους μήνες οι κυβερνοεγκληματίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τα έξυπνα κινητά
τηλέφωνα, η χρήση των οποίων εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο.

Εγκαθιστώντας αόρατους ιούς παραβιάζουν την ασφάλεια των συσκευών, κλέβουν προσωπικά δεδομένα (από μηνύματα και φωτογραφίες μέχρι κωδικούς και αριθμούς τηλεφώνων) και – σε ορισμένες περιπτώσεις – αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα κρούσματα εξαπάτησης κατόχων κινητών τηλεφώνων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε το FBI αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποίηση εφιστώντας την προσοχή των χρηστών στο «κακόβουλο λογισμικό που πλήττει τα smartphones».

Περισσότεροι από 750 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι σήμερα κάτοχοι έξυπνων κινητών. Στην Ελλάδα υπάρχουν 15,2 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (στοιχεία τηλεπικοινωνιακών παρόχων), ενώ εκτιμάται ότι τα smartphones αντιστοιχούν στο 35% των κινητών.

Τούτων δοθέντων, δεν είναι άξιον απορίας γιατί οι επιτήδειοι εγκαταλείπουν σταδιακά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στρέφονται στα κινητά τηλέφωνα, επιχειρώντας να τα μετατρέψουν από φίλο σε εχθρό των κατόχων τους.

Κάθε ημέρα που περνά, περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα κυβερνοεγκλημάτων (ως τέτοια ορίζονται τα αδικήματα που διαπράττονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κινητών και του Διαδικτύου).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το κυβερνοέγκλημα (Norton Cybercrime Report) της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Symantec, μόνο τους τελευταίους δώδεκα μήνες έπεσαν θύματα ηλεκτρονικών επιθέσεων 556 εκατ. άνθρωποι – περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον κυβερνοχώρο το ίδιο χρονικό διάστημα κόστισαν συνολικά 110 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 18,7 δισ. (ποσοστό 17%) προήλθαν από απάτες εις βάρος ιδιοκτητών smartphones. Η έκθεση της Symantec κατέδειξε ότι οι νέες ευπάθειες («τρύπες» στην ασφάλεια που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι) που εντοπίστηκαν στα smartphones διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο: από 163 το 2010 αυξήθηκαν σε 315 το 2011.

«Οι κυβερνοεγκληματίες αναπροσαρμόζουν την τακτική τους και στοχεύουν στις όλο και πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας και στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι καταναλωτές είναι λιγότερο ενήμεροι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν», αναφέρεται στην έκθεση.

Ποια τηλέφωνα κινδυνεύουν περισσότερο από τις κυβερνοεπιθέσεις; «Κυρίως οι συσκευές Android, διότι είναι οι πιο δημοφιλείς», εξηγούν οι ερευνητές της
Keywords
Τυχαία Θέματα