Παίζουν σκληρά το ΧΑ τα ξένα hedge funds

Σκληρά παιχνίδια εφαρμόζουν στην ελληνική αγορά το μεγαλύτερο μέρος των ξένων Hedge funds στην Ελλάδα, καθώς το χθεσινό ξεπούλημα μετοχών των χρηματιστών ( όπως τις αποκαλούν ) ήταν μεθοδευμένο και ωφελεί τους ίδιους, προκειμένου να αγοράσουν χαμηλότερα τις μετοχές.

Mπορεί λοιπόν οι ζημιές από την Κύπρο να μην έχουν αποτιμηθεί ακόμη, ωστόσο τα ασταμάτητα κτυπήματα στην

οδό Αθηνών, οδηγούν είτε σε μια μεθόδευση,, είτε σε μια εξέλιξη με την Τροϊκα που σήμερα δεν είναι εμφανής στην αγορά.
Σύμφωνα με Έλληνα διαχειριστή, «το 60% των Hedge Funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά δεν έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσουν 1 εκατ. μετοχές ΟΤΕ λ.χ, ώστε τις επόμενες ημέρες να αγοράσουν χαμηλότερα».

Όπως συμπληρώνει ο ίδιος διαχειριστής η κατάρρευση των μετοχών συνοδεύθηκε από μια έντεχνη διαρροή από τους ξένους ότι, οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν ένα «κούρεμα» των καταθέσεων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η έντεχνη διαρροή είναι εμφανής διότι το «κούρεμα» που πραγματοποιείται στην Κύπρο ήταν ουσιαστικά ένα κάλεσμα προς καταθέτες να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. (Κύπρου και Λαϊκή).

Οι τραπεζικές μετοχές, όμως, δεν ξεπουλήθηκαν χθες, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν σχετικά με ένα ενδεχόμενο «κούρεμα».

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί όμως είναι ότι, ούτε οι Κυπριακές Αεδακ προχώρησαν σε πωλήσεις, ούτε τα εγχώρια αμοιβαία διότι δεν υπήρχαν εντολές από τους πελάτες.

Η πτώση την Τρίτη οφειλόταν αποκλειστικά στην ελληνική λιανική που πανικοβάλλεται στην πτώση και ενθουσιάζεται στην άνοδο. Χθες, όμως, η ένταση των πωλήσεων ήταν τέτοια που παρέπεμπε σε hedge funds, καθώς οι ρευστοποιήσεις ήταν απλώς…. ατελείωτες.

Πωλήσεις δίχως αύριο Σύμφωνα με άλλο διαχειριστή, οι τιμές στις ελληνικές μετοχές είναι 5 φορές υψηλότερα από το καλοκαίρι, και οι ξένοι προτιμούν να πωλήσουν σήμερα και να τοποθετηθούν αργότερα. Εξ ου και οι μεγάλες πωλήσεις και ρευστοποιήσεις σε μετοχές που οδήγησαν την άνοδο μέχρι σήμερα.

Και μιλάμε για τίτλους του 25αρη, όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Tέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ.

Το παραπάνω επιχείρημα δεν φαίνεται να έχει μεγάλη βάση διότι η κατάσταση τον περασμένο Ιούνιο ήταν οριακή για την ελληνική οικονομία, καθώς βρισκόταν ένα βήμα πριν τον γκρεμό.

Άλλωστε τα ίδια funds που αγόραζαν ελληνικές μετοχές τον Ιανουάριο, σήμερα προχωρούν σε σημαντικές πωλήσεις.
Πιέσεις από τις αυξήσεις κεφαλαίου

Αν και πολύ δεν υπολογίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, αυτές θα είναι πραγματικότητα καθώς σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου. Και μόνο οι ανακοινώσεις είναι προφανές ότι θα πλήξουν την αγορά, πέρα από την «σκόνη» που δημιούργησε η κυπριακή τραγωδία.

The post Παίζουν σκληρά το ΧΑ τα ξένα hedge funds appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα