Οι Ελληνες καταναλωτές αγοράζουν ελληνικά

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα έχουν κάνει οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με «Τα Νέα» η οικονομική κρίση αλλάζει τα καταναλωτικά πρότυπα των Ελλήνων, οι οποίοι εκτός από τις χαμηλότερες τιμές αναζητούν πλέον και εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα με βασικό κίνητρο να στηρίξουν την οικονομία και να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότερο το καλάθι των νοικοκυριών γεμίζει με ελληνικά προϊόντα έχει οδηγήσει μεγάλες επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, και όχι μόνο, αλλά και το λιανεμπόριο να προβάλλουν την ελληνικότητα των προϊόντων που παράγουν ή

διακινούν, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν ελληνικές, αλλά και ξένες επιχειρήσεις, που παράγουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα ή προμηθεύονται από Έλληνες παραγωγούς. Μάλιστα οι πολυεθνικές εταιρείες τονίζουν ιδιαίτερα την παραγωγική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και τη συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία, παρότι αρκετές από αυτές πραγματοποιούν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στη χώρα μας εδώ και χρόνια, εξάγοντας μάλιστα μέρος αυτής.

Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εκτός από τις αλυσίδες που δίνουν έμφαση στην ελληνική ιδιοκτησία τους, οι ξένοι όμιλοι, από την πλευρά τους, διαφημίζουν τις συνεργασίες τους με Έλληνες παραγωγούς, ενώ προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ελληνικής παραγωγής τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής στα ράφια. Η νέα τάση των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφεται και στην πρώτη πανελλαδική διαπανεπιστημιακή έρευνα για τα ελληνικά προϊόντα που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Μπαλά και τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Προκόπη Θεοδωρίδη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματά της πάνω από ένας στους τρεις καταναλωτές συγκεκριμένα 36,07% άρχισε κατά τη διάρκεια του έτους να προτιμά τα ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαγομένων, ενώ από το ποσοστό αυτό το 12,91% έχει στραφεί στα ελληνικά προϊόντα τους τελευταίους έξι μήνες. Η αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών προϊόντων τροφοδοτείται από τον πατριωτισμό των Ελλήνων καθώς 8 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν ότι αγοράζοντας τα ελληνικά προϊόντα στηρίζουν την ελληνική οικονομία και 80,33% θεωρεί ότι βοηθά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας ή και στη δημιουργία νέων θέσεων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ανεργίας.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα