Οι άνθρωποι που διοικούν σήμερα τη Νέα Δημοκρατία

Έχουν χαρακτηριστεί "σκληροπυρηνικοί", "υπερπατριώτες", ακόμη και "ακροδεξιοί". Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στις...
εσχατιές της δημόσιας ζωής και επικοινωνούσαν τις ιδέες τους μέσω συγκεκριμένων blogs και περιορισμένης εμβέλειας εκδηλώσεων. Όλα αυτά, ως τις 29 Νοεμβρίου του 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αντώνης δεν ξέχασε τους φίλους
του και έτσι, σταδιακά, εγκαταστάθηκαν όλοι... στη ΝΔ. Τώρα περιγράφονται με τη φράση "όλοι οι άνθρωποι του προέδρου".
Ο λόγος για επιφανή στελέχη του περίφημου εθνοπατριωτικού "Δικτύου 21", που έκανε την εμφάνισή του το 1997 και έδωσε τα... ρέστα του δύο χρόνια αργότερα, με την υπόθεση Οτσαλάν. Ας γυρίσουμε, όμως, στο 1997. Η εν λόγω πολιτική οργάνωση, εν είδει think tank (δεν το έλεγαν έτσι, γιατί είναι της καθαρευούσης...) ιδρύθηκε από γνωστούς δημοσιολογούντες εθνοπατριώτες (Κώστας Ζουράρις, Νεοκλής Σαρρής, Σαράντος Καργάκος, Άγγελος Συρίγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.α.) λίγο μετά την άνοδο του Κώστα Σημίτη στην εξουσία και του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ.
Σύμφωνα με το καταστικό του Συλλόγου, οι σκοποί της ίδρυσής του εξυπηρετούν «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων», αλλά και για «να μετατρέψει τους παθητικούς υπηκόους σε ελεύθερα πρόσωπα, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνισμού και το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας».
Το Δίκτυο 21 διοργάνωνε εκδηλώσεις κατά της Τουρκίας και της πΓΔΜ, τα στελέχη του μιλούσαν για τις «αλύτρωτες πατρίδες» της Μικράς Ασίας και γενικώς βρισκόταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής. Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν και ο ίδιος διένυε την περίφημη περίοδο της «πολιτικής ερήμου», -δηλαδή ήταν σπίτι του, όταν η ΠΟΛ.ΑΝ. έσκασε σαν... φωτοβολίδα- είχε χαιρετίσει την ίδρυση της εν λόγω πατριωτικής οργάνωσης ως «πολυσήμαντο γεγονός». Άλλωστε, είχε ήδη συνδεθεί φιλικά με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ήταν ιδρυτικό στέλεχος. Άλλωστε, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ καλυπτόταν ιδεολογικά από το Δίκτυο. Την ώρα που τα μέλη του αυτοαποκαλούνταν... «η νέα Φιλική Εταιρεία», ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση ήδη ως ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει περηφανευτεί γιατί δεν συμπεριέλαβε μουσουλμάνους στους συνδυασμούς του στη Θράκη...
Και μετά... ήρθε ο Οτσαλάν
Παρότι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, το "Δίκτυο 21" δεν απασχολούσε ούτε τον κεντρικό δημόσιο διάλογο, αλλά ούτε την κεντρική πολιτική σκηνή -πώς θα μπορούσε, άλλωστε- όλα άλλαξαν με την υπόθεση Οτσαλάν. Το Φεβρουάριο του 1999 έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού ΡΚΚ (και όχι όλων των Κούρδων, όπως λαθεμένα λέγεται...) Αμπντουλά Οτσαλάν, είχε περάσει από την Ελλάδα -εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης- και είχε μείνει κρυφά και παράνομα, πριν βρεθεί στο Ναϊρόμπι. Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, είχε διαμηνύσει ότι ο Οτσαλάν ήταν εντόνως ανεπιθύμητος, καθώς τυχόν διαμονή του στην Ελλάδα θα επιδείνωνε δραματικά τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, το «Δίκτυο 21» έδωσε... ρέστα.
Ήταν η
Keywords
Τυχαία Θέματα