Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem αναμένεται να διοριστεί επόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εντός του μήνα, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο-κλειδί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, είπαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το Eurogroup προγραμματίζεται να αποφασίσει την 21η Ιανουαρίου ποιος θα διαδεχτεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Jean Claude Juncker στην ηγεσία του ισχυρότερου οργάνου διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 46χρονος Dijsselbloem πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Χθες Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy καθώς και τους συναδέλφους του από το Βέλγιο και από το Λουξεμβούργο.

Αναμένεται στη Ρώμη εντός της ημέρας, ενώ αύριο προγραμματίζει να επισκεφτεί το Παρίσι.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση κινείται προς την κατεύθυνση του Ολλανδού» υποψηφίου για την προεδρία του Eurogroup, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που δεν κατονομάζεται.

Ο Dijsselbloem διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας το Νοέμβριο, αφού οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του πρωθυπουργού Rutte, κέρδισαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και σχημάτισαν κυβέρνηση συμμαχίας με τους Εργατικούς.

Ο Dijsselbloem ήταν βουλευτής των Εργατικών το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δωδεκαετίας. Ο διορισμός του στην προεδρία του Eurogroup συμφωνήθηκε άτυπα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο, αν και οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων άφησαν την τυπική λήψη της απόφασης στους υπουργούς Οικονομικών, όπως προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ.

«Αυτό αποφασίστηκε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και δεν υπήρξαν επιπλοκές έκτοτε. Η ταχύτατη άνοδος του Ντάισελμπλουμ δείχνει για άλλη μια φορά ότι σημασία έχει να βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν αυτό που διαμόρφωσε την αντίδραση των κυβερνήσεων που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους των τελευταίων τριών ετών, που άρχισε στην Ελλάδα. Το Eurogroup αποφάσισε για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και την δημιουργία του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), όπως και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ο ρόλος του, όπως και ο ρόλος του προέδρου του, θα μεγεθυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς η ευρωζώνη οδεύει προς μια πιο στενή ολοκλήρωση σε ό,τι αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, τον δημοσιονομικό έλεγχο, τη διαχείριση του χρέους, και την τραπεζική ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα