Νεπάλ: Το αεροπορικό δυστύχημα πιθανώς οφείλεται σε λάθος του πιλότου

Στο σφάλμα ενός "πανικόβλητου" πιλότου ενδεχομένως να οφείλεται το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε...
χθες στο Νεπάλ κατά το οποίο σκοτώθηκαν και οι 19 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους βρετανοί και κινέζοι τουρίστες.

Το δικινητήριο αεροπλάνο τύπου Dornier της εταιρείας Sita είχε μόλις απογειωθεί από το Κατμαντού και είχε προορισμό την πόλη Λούκλα, στην περιοχή του όρους Έβερεστ, όταν κατέπεσε και συνετρίβη στις όχθες ενός
ποταμού κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης τα ξημερώματα.

"Η αδυναμία του πιλότου να διατηρήσει την κατάλληλη ακτίνα στροφής με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πάρει απότομη κλίση, ενώ δεν είχε πάρει αρκετό ύψος είναι η πιθανή αιτία του δυστυχήματος", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος Σουρές Ακαρίγια.

Το αεροπλάνο που κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωση κατευθυνόταν προς το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ.

Ο δεξιός κινητήρας του τυλίχτηκε στις φλόγες όταν προσέκρουσε σε αυτόν ένα μεγάλο πουλί με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να καταπέσει στο ποτάμι και στη συνέχεια να εκραγεί.

Όπως είπε ο Ακαρίγια, "τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάνουν λόγο για ασυνήθιστη μανούβρα στη διάρκεια της απογείωσης και ο πιλότος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πουλί. Αλλά μια συντριβή αεροσκάφους δεν σημειώνεται μόνο επειδή ο κινητήρας του αεροπλάνου χτυπήθηκε από πουλί".

Ο Ακαρίγια επισήμανε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας κινητήρας ενός δικινητήριου αεροσκάφους παρουσιάζει βλάβη και το αεροπλάνο προσγειώνεται με ασφάλεια.

"Ο πιλότος μπορεί να πανικοβλήθηκε και να πήρε κλειστά και απότομα στροφή αντί να διατηρήσει μια ευρύτερη ακτίνα στροφής, όπως απαιτείται για να επανέλθει ένα αεροσκάφος, στο οποίο σημειώθηκε βλάβη, στο διάδρομο προσγείωσης", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ακαρίγια, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής που θα συντάξει έκθεση για τα αίτια του δυστυχήματος εντός τριών μηνών, είπε ότι ο πιλότος έπρεπε να έχει πάρει περισσότερο ύψος πριν επιχειρήσει να επιστρέψει το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο.

Οι τουρίστες είχαν φθάσει στο Νεπάλ την Τετάρτη και θα ξεκινούσαν σήμερα μια ανάβαση στο Έβερεστ, συνοδευόμενοι από ντόπιους οδηγούς και η εκδρομή είχε διοργανωθεί από την αγγλική εταιρεία Explore Worldwide.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Kathmandu Post, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα θύματα ήταν στοιβαγμένα στην είσοδο του πιλοτηρίου, που βρέθηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους, γεγονός που δείχνει είτε ότι δεν είχαν δέσει τη ζώνη ασφαλείας, είτε ότι την έλυσαν προτού συντριβεί το αεροπλάνο.

Το νεότερο θύμα μεταξύ των βρετανών επιβαινόντων ήταν ο 27χρονος Μπεν Όγκντεν, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος μόλις είχε πάρει την άδεια άσκησής του ως δικηγόρος και θεωρείτο ανερχόμενος δικηγόρος στην εταιρεία στο Λονδίνο όπου εργαζόταν.

Αυτό ήταν το έκτο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώνεται στο Νεπάλ μέσα σε δύο χρόνια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την
Keywords
Τυχαία Θέματα