Νέα μέτρα, αλλαγές στο δημόσιο και στο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα

Αποκαλυπτικό είναι το νέο σχέδιο μνημονίου που έχει συντάξει η τρόικα, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Χαρακτηριστικά τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Όπως αναφέρεται, «εφόσον παραμείνει το χρηματοδοτικό κενό το 2015-16, οι αρχές μπορούν να επιδιώξουν διάφορες στρατηγικές για να το κλείσουν, όπως η βελτίωση των εσόδων με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περαιτέρω περιορισμός των εξαιρέσεων
και των απαλλαγών».

Επίσης, προτείνονται η επέκταση των μέτρων που λήγουν, η επιλογή στοχευμένων περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες και η εστίαση στο πρόγραμμα επενδύσεων «για πιο αποτελεσματική στήριξη της ανάπτυξης».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Η έκθεση προβλέπει ότι ως τον Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση θα έχει θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένη διαδικασία για τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις τιμές της αγοράς.

ΦΟΡΟΙ

Η τρόικα παραθέτει μια σειρά διαδοχικών μέτρων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μεταξύ αυτών:

* Αναβάθμιση της διαδικασίας προσλήψεων και απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης των φοροελεγκτών, με στόχο να είναι ετοιμοπόλεμοι ως τον Ιούνιο του 2013 συνολικά 2.000 φοροελεγκτές.

* Εισαγωγή ως τον Δεκέμβριο του 2012 διαδικασίας αξιολόγησης της απόδοσης των φοροελεγκτών.

* Έκδοση διοικητικής εγκυκλίου για την ενίσχυση των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση τεχνικών υπολογισμού ρίσκου.

* Απόσυρση ως τον Ιανουάριο του 2013 της ρύθμισης για τον αναγκαστικό έλεγχο όλων των φορολογικών δηλώσεων τα δέκα τελευταία χρόνια, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους σε δηλώσεις προηγούμενων ετών.

* Υιοθέτηση ως το Μάρτιο του 2013 νομοθεσίας για την εισαγωγή ενός μοντέρνου κώδικα όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων και ενός συστήματος για την προστασία όσων καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή.

* Πρόσληψη ως τον Απρίλιο του 2013 ενός εθνικού συντονιστή για τη δράση κατά της διαφθοράς.

* Ίδρυση ειδικών μονάδων διαχείρισης χρέους στις μεγαλύτερες τοπικές εφορίες και τοποθέτηση σε αυτές τουλάχιστον 10% του προσωπικού.

* Τοποθέτηση ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος IT που θα συνδέει όλες τις εφορίες μεταξύ τους.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στο μνημόνιο αναφέρεται ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 μέσω συνδυασμού των μέτρων κινητικότητας, μείωσης των συμβασιούχων, αποχωρήσεων και απομάκρυνσης των επίορκων.

Έως τα μέσα του 2013 θα πρέπει να τεθούν 25.000 υπάλληλοι στο μέτρο της «κινητικότητας», με μειωμένο μισθό για περίοδο έως ενός έτους, κάτι που όπως αναφέρεται θα βοηθήσει στη μετάβαση των εργαζομένων, εάν χρειαστεί, στον ιδιωτικό τομέα.

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά σχέδια από τα υπουργεία και βάσει αυτών θα τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για επιβεβλημένες αποχωρήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα