Ναυτιλία: Σε αχαρτογράφητες θάλασσες πλέει η κυβέρνηση

Σε αχαρτογράφητες θάλασσες πλέει η κυβέρνηση όσο αφορά την ναυτιλία. Μπορεί να ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», όμως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σχεδόν από όλους τους φορείς του κλάδου, όπως είναι οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, η Διεθνής Ναυτική Ένωση, οι συνδικαλιστές των λιμανιών αλλά και τους λιμενεργάτες και του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης

όπως διέρρευσε μετά τη συνάντηση που είχε προχθές ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, με εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Βέβαια υπάρχουν και διατάξεις που τις στηρίζουν οι ναυτιλιακοί φορείς και αφορούν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και στον κλάδο των σκαφών αναψυχής.
Τη σημαία της αντίδρασης κρατάει ψηλά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με πρόεδρο τον Μιχάλη Σακέλλη ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος στη Blue Star του Ομίλου Αttica.
«Δεν έχουν καταλάβει σε ποιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ελληνική ακτοπλοία. Περιέργως οδηγούμαστε σε λανθασμένες αποφάσεις. Yπουργοί όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης δεν μας έχουν δεχθεί ενώ υπάρχουν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου τους .Ζητάμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού πριν είναι πολύ αργά.» είναι οι πιο χαρακτηριστικές του δηλώσεις.

Ο ΣΕΕΝ καταγγέλλει ότι αν και κατέθεσε 29 προτάσεις καμία δεν ελήφθη υπόψη. Τα κυριότερα σημεία στα οποία έχει αντίθετη γνώμη ο Σύνδεσμος είναι μεταξύ άλλων:
1. Η διάταξη που αφορά στο καθεστώς επίταξης των πλοίων και προκαλεί «πονοκέφαλο» στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ,οι οποίες θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μία εταιρεία που θα εκδηλώσει αδυναμία να πραγματοποιήσει ένα δρομολόγιο, κινδυνεύει από την επίταξη.
Κύκλοι της ακτοπλοΐας σημειώνουν ότι η διάταξη αυτή είναι ένα ακόμη κίνητρο «αποφυγής» της ελληνικής σημαίας.
2. Εκπτώσεις: Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική παροχή εκπτώσεων σε ορισμένες κατηγορίες επιβατών, όπως άποροι, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες συνταξιούχοι ΝΑΤ κ.λπ., χωρίς μάλιστα την πρόβλεψη αποζημίωσης από το κράτος προς τις εταιρείες. «Το 30% των επιβατών ταξιδεύει με έκπτωση 50%.Ερχεται το νομοσχέδιο και επιβάλλει εκπτώσεις υποχρεωτικές. Στην Αδριατική που δεν επιβάλλεται η έκπτωση οι εταιρείες κάνουν μεγαλύτερες» επισημαίνει ο ΣΕΕΝ και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί απαράδεκτη και παράνομη οικονομική επιβάρυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων, αντικείμενη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και στα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα».
3. Αποποινικοποίηση: Υπό τις παρούσες διατάξεις ο πλοίαρχος του πλοίου τείνει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, εγκαλούμενος σε δεκάδες ποινικές διαδικασίες άνευ ουσίας, καθώς για καθυστέρηση 5 λεπτών καλείται τόσο ο πλοίαρχος όσο και ο πλοιοκτήτης σε απολογία σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Ο ΣΕΕΝ ζητάει την αποποινικοποίηση αφού μόνο στην Ελλάδα και μόνο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από όλα τα ελληνικά μέσα μεταφοράς, ισχύει η ποινικοποίηση της εργασίας πλοιάρχων, Α’ μηχανικών και πλοιοκτήτη για κάθε πράξη, παράλειψη, καθυστέρηση κ.λπ.

Ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών
Αντιδράσεις και στους εργαζόμενους στα λιμάνια προκάλεσε το πολυνομοσχέδιο.
• Διαπιστώνουμε ότι έχει μοναδικό στόχο την ιδιωτικοποίηση – παραχώρηση των λιμανιών και των εγκαταστάσεων χωρίς να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, στα πλαίσια του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας» επισημαίνει η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών ΟΛΠ:
• Ανατρέπει, καταργεί και απορρυθμίζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και παρεμβαίνει αρνητικά για τους εργαζόμενους ενώ απουσιάζει εντελώς η έννοια της συλλογικής εκπροσώπησης τόσο για τους λιμενεργάτες και τους εργαζόμενους στα λιμάνια όσο και για τους ναυτεργάτες
• Η ΡΑΛ δεν είναι αυτόνομη – ανεξάρτητη, εφόσον υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ν.Α., ενώ δεν ρυθμίζει εργασιακές σχέσεις και δεν διαφαίνεται από τη σύσταση της η προστασία του δημοσίου συμφέροντος των λιμανιών
• Η ΕΣΑΛ αποτελεί επίσης όργανο του Υπουργού Ν.Α. χωρίς ουσιαστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες
• Ο Υπουργός Ν.Α. συγκεντρώνει όλες εκείνες τις εξουσίες για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών μονοπωλιακών πρακτικών
• Οι αλλαγές που αναφέρονται στα μικρότερα λιμάνια δημιουργούν προϋποθέσεις εγκατάστασης ιδιωτικών μονοπωλίων με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού και πραγματικού διαλόγου, στον οποίο δηλώνουμε ότι θέλουμε να συμμετέχουμε, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, των θέσεων των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων».

Αντιδράσεις για το Αρχηγείο του Λιμενικού
Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, κατά των διατάξεων που καταργούν, όπως υποστηρίζεται, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τάσσονται πολλοί φορείς μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) τονίζει ότι το σχέδιο νόμου δεν δίνει καμία λύση για πολλές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, όπως τις ανεξόφλητες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, τα απλήρωτα πλεύσιμα των υπηρετούντων στα πλωτά Λ.Σ., τα ζητήματα μισθολογίου, συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού των στελεχών Λ.Σ. κ.λπ. Επίσης τονίζει ότι αγνοείται επιδεικτικά το Αρχηγείο, αναφέροντας μόνο το Λιμενικό Σώμα, παρότι αυτό συνεχίζει να υφίσταται.

Keywords
Τυχαία Θέματα