Μείωση καθαρού μισθού τέλος του μήνα

Λιγότερα λεφτά «στην τσέπη» θα δουν από το τέλος του μήνα εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι –και ειδικά όσοι έχουν παιδιά- με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα διενεργείται στο εξής η παρακράτηση
φόρου κατά την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ορίζεται ότι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει από 1-1-2013 και στο εξής να διενεργούν παρακράτηση στους μισθούς ή συντάξεις που καταβάλλουν.

Δεν θα παρακρατούν όμως πια μόνο τον φόρο που αναλογεί κάθε μήνα στα ποσά που

δίνουν, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013, αλλά επιπλέον και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, όπως προκύπτει με βάση το ύψος των αποδοχών των δικαιούχων.

Η εγκύκλιος ορίζει όμως και ότι δεν πρέπει να γίνεται η ίδια παρακράτηση και στις περιπτώσεις όπου ο μισθός καταβάλλεται με έκδοση τιμολογίου ή απόδειξης για παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι). Ακόμα και όταν υπάρχει σχέση μισθωτής εργασίας και όχι παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, στις περιπτώσεις αυτές παρακρατείται φόρος 20% .

Κατά την μηνιαία παρακράτηση πάντως, θα πρέπει το λογιστήριο του εργοδότη να αφαιρεί από το ποσό του φόρου που αναλογεί κάθε μήνα το ποσό της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται όλοι οι μισθοσυντήρητοι (100-2100 ευρώ το χρόνο) με καθαρές αποδοχές έως 42.000 ευρώ το χρόνο.

Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος που φορολογείται περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή – Κυριακών – αργιών κτλ.), που εκκαθαρίζονται μαζί, στην ίδια μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.

Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά, ο φόρος που παρακρατείται υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο καταβαλλόμενο ποσό.

Ο υπολογισμός του παρακρατούμενου φόρου, στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοηθείας, διενεργείται ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
http://www.newmoney.gr/article/1631/meiosi-katharoy-misthoy-telos-toy-mina-apo-parakratisi-foroy-kai-eisfora-allileggyis

The post Μείωση καθαρού μισθού τέλος του μήνα appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα