"Κίτρινη κάρτα" Σαμαρά στα κυβερνητικά στελέχη

Με συστάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε υψηλούς τόνους για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης βρέθηκαν αντιμέτωποι...
οι υπουργοί και υφυπουργοί στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης στον τομέα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ικανοποιητικοί και ζήτησε να δράσουν ταχύτητα,
προκειμένου να ακυρωθεί ένα βασικό επιχείρημα εκ μέρους των δανειστών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το κυβερνητικό σχέδιο για μεταρρυθμιστικές δράσεις ανά υπουργείο, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του έτους, θα το παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, παράλληλα με το πακέτο των περικοπών ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά πληροφορίες, αναποτελεσματική προσπάθεια καταγράφηκε στο πεδίο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και καθυστερήσεις όσον αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (έγινε εκτενής συζήτηση για δικηγόρους και φορτοεκφορτωτές) και της αγοράς ενέργειας, αλλά και στην ηλεκτρονική σύνδεση φορολογουμένων - Εφορίας, ενόψει και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού, σύμφωνα με Τα Νέα, ως θέματα πρώτης προτεραιότητας, τα οποία θα κυριαρχήσουν προσεχώς και στην κυβερνητική ατζέντα –παράλληλα με το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών– ετέθησαν ακόμη η αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων στην αγορά (καρτέλ) και η δημιουργία ενιαίας Αρχής δημόσιων συμβάσεων.

"Δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ παρουσίασε στους υπουργούς και την ειδική ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του.

Σε αυτή μετέχουν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, η γενική γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Οι υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς του ευρύτερου τομέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν στο μικροσκόπιο με σαφή κατεύθυνση από το Μαξίμου, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς ενδέχεται να αποτελέσουν και τη δεξαμενή για τις 15.000 αποχωρήσεις μέσω διαθεσιμότητας κατά την επόμενη διετία.

Δεδομένης και της επιμονής της τρόικας για απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με τις επικείμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και κυρίως προχωρά στην καταγραφή του προσωπικού.

Πέραν των 21 φορέων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην επόμενη φάση θα υπαχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 200 φορείς στους οποίους απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 3.500 υπηρετούν σε φορείς που οδεύουν προς πλήρη κατάργηση.

Στο
Keywords
Τυχαία Θέματα