Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραπομπή

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι και οι 71 βουλευτές του υπέγραφαν την πρόταση που κατέθεσε χθες το απόγευμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Με αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου

και Ευάγγελου Βενιζέλου, για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου προστίθεται και το αδίκημα της πλαστογραφίας, διαφοροποιούμενοι οι συντάκτες της πρότασης από εκείνους από την πλευρά της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για «νόθευση εγγράφου».

Στην τεκμηρίωση της πρότασής του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να αναδείξει τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ προσδιορίζει τις ενδείξεις ποινικών ευθυνών που κατά τη γνώμη του χρήζουν διερεύνηση. Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικότερη διερεύνηση και εκτίμηση του γεγονότος ότι επί πρωθυπουργίας του έφτασε στην Ελλάδα η λίστα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται ότι «μοναδικός στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η άρση του καθεστώτος της γενικευμένης φοροασυλίας που απολαμβάνει η εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία και τους θεσμούς της». Αφήνονται δε αιχμές για «πολιτικές σκοπιμότητες και διάθεση συγκάλυψης» εκ μέρους της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ ζητείται να κατατεθεί εγκαίρως σε γνώση της Βουλής το πόρισμα του ελέγχου της επίμαχης λίστας από τους οικονομικούς εισαγγελείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Στο ίδιο το κείμενο της πρότασης, δε, υπάρχει ακόμα η επιφύλαξη των υπογραφόντων για τυχόν νέα πρόταση για σύσταση επιτροπής σε περίπτωση που στην πορεία της έρευνας προκύψουν ενδείξεις για νέα εμπλεκόμενα πρόσωπα ή νέα αδικήματα.

Για την ακρίβεια, ζητείται μεταξύ άλλων «να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης».

The post Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραπομπή appeared first on Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα