Η ισότητα αργεί ακόμη

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αλλος ένας εορτασμός που λειτουργεί ως άλλοθι για το έλλειμμα το οποίο διαπιστώνεται διαρκώς στην ισότητα των φύλων ή μια ευκαιρία καταγραφής των βημάτων που έχουν γίνει, αλλά και όσων χρειάζεται να πραγματοποιηθούν ακόμα;

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η ισότητα παραμένει μακρινό όνειρο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια μικρή πρόοδος. Στη χώρα μας, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση ή στην ανάδειξή τους στα κοινά, στην εκπαίδευση όμως – που θεωρείται από τους ειδικούς ως το κλειδί για την επίτευξη της ισότητας – οι

γυναίκες κρατούν τα σκήπτρα: παραμένουν στο σχολείο περισσότερο και αποτελούν την πλειονότητα στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ομως μετά βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Και εκεί πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και πληρώνονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους. Ούτε διεθνώς τα πράγματα είναι καλύτερα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η ενδοοικογενειακή βία αφορά μία στις τρεις γυναίκες, ενώ είναι πολύ μικρότερες οι ευκαιρίες για μόρφωση ή ακόμα και για πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Οι καλές προθέσεις έχουν δηλωθεί. Εδώ και καιρό μάλιστα. Η εμπειρία των σκανδιναβικών χωρών που έχουν κάνει τα πιο επιτυχημένα πειράματα στο θέμα της ισότητας, σε όλους τους τομείς, αποτελεί παράδειγμα για όλους. Αλλά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η ισότητα ξεκινά από το σπίτι…

Απασχόληση: Μόνο οι μισές μετέχουν στην οικονομία
Τα ευρωπαϊκά στοιχεία για τα ποσοστά εργασίας δείχνουν ότι το 53,9% των Ελληνίδων είναι επαγγελματικά ενεργές με το ποσοστό των ανδρών να ξεπερνά το 79%.

Θέσεις ευθύνης: Μόλις 5% στα Δ.Σ. επιχειρήσεων
Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα χαμηλότερα ευρωπαϊκά ποσοστά αντιπροσώπευσης των γυναικών σε επαγγελματικές θέσεις κύρους: 25% των Ελληνίδων αναλαμβάνουν θέσεις στελέχους-μάνατζερ, ενώ στα διοικητικά συμβούλια αποτελούν μόλις το 5%

Αμοιβές: Υψηλότεροι 22% οι μισθοί των ανδρών
Οι άνδρες στην Ελλάδα έχουν κατά 22% υψηλότερους μισθούς από τις συναδέλφους τους. Είναι ενδεικτικό πως από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, 22 κράτη έχουν μικρότερες μισθολογικές διαφορές από τη χώρα μας. Η χώρα που… σπάει τα κοντέρ στις μισθολογικές διαφορές είναι η Εσθονία, όπου οι άνδρες πληρώνονται 27,7% περισσότερο από τις γυναίκες.

Παιδεία: Περισσότερο μορφωμένες οι Ελληνίδες
Σύμφωνα με την Eurostat, την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση ολοκληρώνουν το 87,2% των Ελληνίδων και το 79,5% των ανδρών. Οι γυναίκες στη χώρα μας εγκαταλείπουν δυσκολότερα το σχολείο -10,8% και 16,5% αντίστοιχα. Οι Ελληνίδες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά και στην κατοχή τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολιτική: Βουλευτίνες στο 1/5 των εδρών
Η χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2010, καταλαμβάνει την 9η από το τέλος θέση στην εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, το 17% των Ελλήνων βουλευτών φορούσε τότε… τακούνια, τη στιγμή που στην Σουηδία το ποσοστό έφτανε το 46%.

Βία: Χιλιάδες SOS για κακοποίηση
Εν έτει 2013, γυναίκες στη χώρα μας συνεχίζουν να πέφτουν θύματα βίας –κυρίως ενδοοικογενειακής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μέσα σε ένα χρόνο έγιναν 2.448 κλήσεις για κακοποίηση γυναικών από σύζυγο ή σύντροφο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

The post Η ισότητα αργεί ακόμη appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα